Index Vakbarát Hírportál

Újabb döntést hozott az uniós ügyekről a magyar kormány

2022. október 21., péntek 06:34

A kormány egy csütörtök este megjelent kormányhatározatban szabályozta azt, hogy miként kell működnie a jövőben az uniós ügyekért felelős Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak (EKTB).

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a szerv az európai uniós döntéshozatali tevékenységében való részvételben, az uniós tagságból fakadó feladatok végrehajtásában, valamint az ezekhez kapcsolódó koordinációs feladatokban illetékes, a különféle minisztériumok működését összehangoló szerv lesz. 

A bizottság külön szakértői csoportokkal rendelkezik, valamint a kormány tagjaival is rendszeresen egyeztet  majd az aktuális kérdésekben. A szervezet működésének részletes szabályait, valamint ügyrendjét a későbbiekben fogják meghatározni és elfogadni. 

Az EKTB elnöke lesz az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős minisztériumnak az európai uniós ügyekért felelős államtitkára (őt szükség esetén az ő helyettes államtitkára pótolhatja). Az EKTB tagjai lesznek a minisztériumoknak azok a helyettes államtitkárai is, akik európai uniós kérdésekben feladat- és hatáskörrel rendelkeznek (ha egy minisztériumban több ilyen államtitkár is van, akkor a miniszter jelölheti ki, hogy közülük ki lesz az EKTB tagja).

Orbán Viktor a határozat megjelenésekor épp az uniós ügyekkel foglalkozott Brüsszelben, és az éjjel arról számolt be, hogy mit sikerült elérnie.

(Borítókép: Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Charles Michel az Európai Tanács elnöke kezet fog az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. október 20-án. Fotó: Dario Pignatelli / Európai Tanács / MTI)

Rovatok