Index Vakbarát Hírportál

Hármas karambol után katonazenészek mentettek életet

2022. október 21., péntek 21:22

Debreceni katonazenészek nyújtottak segítséget egy hármas karambolnál Hajdúböszörménynél. A balesetben egy traktor, egy kamion és egy személyautó ütközött október 20-án reggel.

Egy kamion nagy sebességgel érkezett az egyik szervizútról a főút irányába, és a közvetlenül előtte haladó traktorba rohant. Az óriási jármű az ütközés következtében egy személyautót is letolt az útról, a mezőgazdasági vontató pedig az oldalára borult. Mindennek tanúja volt Fehér Zsigmond önkéntes műveleti tartalékos százados, aki munkába tartott Debrecen felé, amikor Hajdúböszörmény külterületén látta az esetet.

A százados polgári foglalkozása mentőtiszt, így habozás nélkül félrehúzódott, és a balesetben részt vevők segítségére sietett – derül ki a Magyar Honvédség honlapjáról. Közben megérkezett a Debrecen Helyőrségi Zenekar két tagja – Nagy Lajos törzszászlós és Takács Tamás főtörzsőrmester –, és beszálltak a mentőakcióba.

A három sérült között volt könnyen és súlyosan sérült személy is. A kamion sofőrjét eszméletlen állapotban a jármű fülkéjébe szorulva találták. A három katona megkezdte a sérültek ellátását, eközben a helyszínen tartózkodók értesítették a szakszolgálatokat. A vérző sérült ellátása után a katonák megpróbáltak a kamion fülkéjén valamilyen átjárhatóságot kialakítani, hogy ki tudják emelni az eszméletlen sérültet.

Idő közben az Országos Mentőszolgálat munkatársai is a helyszínre érkeztek, akiknek a katonák segítettek kiszabadítani az eszméletlen, súlyos állapotban lévő sérültet, valamint tájékoztatták őket az addigi sebesültellátásról.

Rovatok