Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter: Nem biztos, hogy minden polgármester megkapja az LMP logóját 2024-ben

2022. október 21., péntek 11:25

Az előválasztás a legrosszabb arcát mutatta, az LMP az EP-választáson és néhány önkormányzati helyen is önállóan indulhat – hangzott el egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyet Ungár Péter, a párt társelnöke, valamint Tetlák Örs, az Országos Elnökség tagja tartottak.

Ungár Péter a háttérbeszélgetésen leszögezte, hogy az LMP az ellenzék legtisztábban világnézeti pártja, önerőből is meg tudják mondani, hogy milyen témák a prioritások, a mostani helyzet az energetika területén pedig rávilágít arra, amiről 2010 óta beszéltek. A párt zöldkonzultációt indított az alábbi kérdésekkel:

Az előválasztás a legrosszabb arcát mutatta

Az LMP szerint az előválasztás intézménye a 2021-es formában nem volt csodafegyver. Az előválasztás nem mindenhol működő recept, de lesznek olyan helyek, ahol javasolni fogják ennek megtartását.

Ungár Péter rossz megoldásnak nevezte, hogy hibrid struktúrában működött az előválasztás – a miniszterelnök-jelölteknél két forduló, a képviselőjelölteknél egy forduló volt –, és azt a szabályt is kritikával illette, hogy beengedtek külső szereplőket, de csak azzal a feltétellel, ha valamelyik frakció befogadja őket.

Ez mindenféle értékítélet nélküli kártyázást hozott

– fogalmazott az LMP társelnöke.

Ungár Péter kifejtette, a két fordulónak az lett volna az előnye, hogy „nyilvános, ideológiai alapú szövetségkötésre kényszerítette volna a pártokat”. Példaként említette Pest 1-es választókerületét, itt Tetlák Örs az LMP jelöltjeként 21,29 százalékot szerezve a második helyen zárt, ami erős alap lehetett volna a második forduló előtt.

A beszélgetésen kitértek arra is, Márki-Zay Pétertől hamis ígéret volt, hogy leváltja az ellenzéket, miközben a Demokratikus Koalíció is választókerületeket nyert. Tetlák Örs ezt azzal egészítette ki, hogy Márki-Zay Péter azokat akarta leváltani, akiknek a jelöltje volt, ezt pedig nehéz elmagyarázni.

Az előválasztás pozitívumai közé sorolták annak mozgósítási hatását, valamint a tisztulási folyamatot. Úgy összegeztek, hogy

az előválasztás önmagában nem lett volna rossz, de ebben a megvalósításban a legrosszabb arcát mutatta, amikor elvtelen, minél több pozíció megszerzésére irányuló alkukról szólt.

Önállóan az EP-választáson?

A 2024-es, ugyanazon a napon tartandó önkormányzati, valamint európai parlamenti választásokkal és az ellenzéki pártok potenciális indulási struktúráival összefüggésben Ungár Péter jelezte, hogy „vannak, akik általános receptet kívánnak adni, köztük olyanok is, akiknek a negyedik kétharmadban tengernyi felelősségük van, az LMP ezt nem fogja szó nélkül hagyni”.

A politikus úgy véli, hogy részben korai, részben téves állításokat fogalmaznak meg. Az egyik ilyen állítás egyébként úgy szól, hogy az önkormányzati választáson az ellenzéki pártok közös támogatásával, de a pártoktól közjogilag is eltérő ernyőszervezet alatt indulnának. Erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt a Republikon Intézet októberi konferenciáján, a részletes beszámolónkat itt találja.

Ungár Péter az ellenzéki pártok önkormányzati összefogásáról megjegyezte, hogy

valahol működik az együttműködés, valahol meg olyan, mint az utazó cirkusz.

A társelnök a legnagyobb kérdésnek a fővárost nevezte, vannak olyan kerületi polgármesterek, akik nem biztos, hogy megkapják az LMP logóját, ilyen például a zuglói szocialista, Horváth Csaba. Ungár Péter hozzátette azt is, hogy „a főpolgármester olyan koalícióban van, amellyel nem feltétlenül lehet zöldpolitikai sikereket halmozni”. Arról, hogy bár Karácsony Gergely újrázna, de az ellenzéki pártok támogatását nem kapja meg automatikusan, itt írtunk bővebben.

Az önkormányzati választáson lehetnek olyan helyek – például Debrecen, itt az LMP egyedül szervezi az akkumulátorgyár építése elleni tiltakozást –, ahol az LMP önállóan indíthat jelölteket, és úgy készülnek, hogy az EP-választáson önállóan állnak rajthoz.

Az EP-választással kapcsolatban hangsúlyozták, az LMP-nek van annyira markáns álláspontja, hogy a tömbösödésnek nem rajtuk keresztül kell megindulnia. Több ellenzéki pártot is az az álláspont jellemez, hogy az Európai Bizottságnak gyakorlatilag mindenben igaza van, de az LMP nem így gondolkodik, Ungár Péter pedig rossz dichotómiának tartja, hogy „vagy Ursula von der Leyennek vagy Orbán Viktornak van igaza mindenben”.

(Borítókép: Ungár Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok