Index Vakbarát Hírportál

Megszűnhet az óraátállítás Magyarországon

2022. október 21., péntek 09:59

A Magyar Alvás Szövetség szerint az energiaválság miatt kérdésessé vált az általánosan érvényben lévő standard időszámítás. Ugyanakkor az Európai Unióban évek óta nem tudnak érvényt szerezni az eljárás megszűnésének.

Világszerte erős a vita az óraátállítással kapcsolatban, az országok mintegy 60 százaléka már nem állítgat, és több mint hetven ország fontolgatja a teljes megszüntetését – kezdi közleményét a Magyar Alvás Szövetség.

Mint írják, az Európai Unióban is nagy fejtörést okoz a kérdés, itt ugyanis évek óta nem tudnak érvényt szerezni annak, hogy megszűnjön ez az eljárás. A tagállamokra vár a döntés: a nyáriban, vagy az eredeti, úgymond természetesnek tartott téli verzióban maradjunk. Nagyon sokan – közöttük a magyarok is – a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző nappali világosság tovább tarthat. A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt berzenkednek.

A kronobiológia és az alvástudomány a hosszú évmilliókon keresztül kialakult és a cirkadián ritmusunknak leginkább megfelelő téli változatot preferálják. A Magyar Alvás Szövetség, amely ez utóbbinak a fontosságára hívja fel a döntéshozók figyelmét, az idei közleményében megjegyzi:

Elképzelhető, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket fölülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok

– hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Az első nemzetközi olajválságot megelőzően az általánosan érvényben lévő standard időszámítás volt a célszerű választás, de jelenleg hasonló, ha nem még súlyosabb energiaválság van kibontakozóban, így ennek időszerűsége kérdésessé válhat. 

Régóta okoz fejtörést

Mint arról korábban írtunk, 2019-ben az Európai Parlament (EP) már megszavazta az eltörlését, és akkor még mindenki arra készült, hogy 2021 októberében végleg leáldozhat az óraátállításnak. Az EP-nek ehhez a tagállami kormányokat tömörítő Tanáccsal is meg kellett volna állapodnia, de jött a pandémia, ami minden napirendi pontot felülírt.

Pedig egy, az Európai Unióban végzett kutatás szerint a válaszadók döntő többsége támogatja az óraátállítás eltörlését – közülük a magyar válaszadók 90 százaléka szeretné ezt. Később, egy 2021-es Kormányinfó alkalmával a magyar kormány azt nyilatkozta, csupán uniós döntésre van szükség, mivel Magyarország nyitott az óraátállítás eltörlésére.

Ekkor a Magyar Alvás Szövetség álláspontja az volthogy az alváskutatók és az idő biológiájával foglalkozó hazai, illetve nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint az emberek számára a standard időszámítás lenne a leginkább megfelelő.

(Borítókép: Hatvani Béla átállítja egy óra mutatóját a Hatvani család gyűjteményének helyet adó Órák Házában Kunszálláson 2017. október 28-án. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok