Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Hosszú csata volt, fair megállapodást harcoltunk ki

2022. október 21., péntek 05:43

Hajnali kettőkor osztotta meg Orbán Viktor a csütörtökön megkezdődött EU-csúcson elért eredményeket. Mint írta, a veszélyt sikeresen elhárították, és sikerült egy olyan megállapodást kiharcolni, amely nem veszélyezteti Magyarország energiaellátását.

Véget ért az EU-csúcs első napja, Orbán Viktor miniszterelnök szerint sikerült megvitatni a legégetőbb kérdést, az energiaellátás biztosítását. A kormányfő már korábban is jelezte, hogy „hatalmas vitákra” készül, de elsődleges szempontként a magyar nemzeti érdekeket nevezte meg.

Mint ismert, az Európai Bizottság javaslatokat tett az energiakrízis kezelésére, amelynek egyik eleme az volt, hogy a gázra ársapkát vezetnek be az uniós országokban. Orbán Viktor szerint ez a javaslat jelenti a legnagyobb veszélyt Magyarország számára.

Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk

− ismertette a miniszterelnök a csütörtökön megkezdett EU-csúcs első napjának eredményeit. Korábban a kormányfő Twitteren egy kocsmai jelenettel próbálta szemléltetni, hogyan értékeli a javaslatot. Szerinte a bizottság által felvetett gázárplafon olyan, „mintha bemennél egy bárba, és azt mondanád a csaposnak, hogy féláron szeretnéd megvenni a sört”.

A kormányfő éjszakai tájékoztatása szerint az uniós vezetőkkel megállapodtak abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Ez azt jelenti, hogy

a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását.

Ezenfelül a közös gázbeszerzés kérdése is felmerült a csúcstalálkozón. Orbán Viktor tájékoztatása szerint a megállapodás értelmében, ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára.

„Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon” − magyarázta a döntés fontosságát Orbán Viktor.

Hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit

− zárta közösségi oldalán közzétett bejegyzését a miniszterelnök.

(Borítókép: Orbán Viktor magyar (b2), Petr Fiala cseh (b), Alexander De Croo belga (k) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának kezdete előtt Brüsszelben 2022. október 20-án. Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Rovatok