Index Vakbarát Hírportál

A magyarok fele szégyellné meleg vagy roma rokonát, és a többség szerint belefér a gyereknevelésbe a verés

2022. október 21., péntek 18:58

A Policy Solutions értéktérképe alapján a Magyarországon élők többsége csökkenő arányuk ellenére baloldali és piackritikus gazdaságban hisz. Annak ellenére, hogy a kormány a jobboldali értékeket közvetíti, az országban ugyanannyi a haladó, a centrista és a konzervatív gondolkodó.

Közzétették Magyarország 2022-es értéktérképét, amelyben a magyar társadalomban uralkodó nézeteket, gazdasági és világnézeti értékrendet foglalja össze a Policy Solutions tanulmánya.

A gazdasági bal–jobb kategóriák alapján 2022-ben a magyar társadalom többségében (56 százalék) baloldali értékrendet vall. A jobboldali gazdaságpolitikai orientáció a magyarok tizedére (11 százalék) jellemző, míg a centrista gazdasági álláspontot elfoglalók (32 százalék) a társadalom harmadát teszik ki.

A baloldali vélemények továbbra is többségben vannak a magyar társadalomban, de a változások fő trendje a gazdasági baloldalon elhelyezkedők arányának csökkenését és a középre húzódók növekedését mutatja – összegzi a kutatóintézet.

A fideszesek fele, az ellenzékiek 60 százaléka gazdasági értelemben baloldali.

A világnézete a többségnek nem ellenzéki vagy kormánypárti, hanem a két véglet között egy középirányba való elmozdulás mutatkozott meg. Ez kiderül abból a megállapításból, hogy a kormánypártiak felének (49 százalék) baloldali (vagyis piackritikus) értékei vannak 2022-ben, viszont négy évvel korábban még a Fidesz-szavazóknak 15 százalékponttal nagyobb hányada tartozott a csoportba (64 százalék).

A 2022-es felmérésből még a következők derültek ki: 

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok