Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Ukrajna Magyarország barátja és pártfogoltja

2022. október 22., szombat 17:36

A 20. század első felének sorscsapásai ellenére a magyarság soha nem mondott le a szabadságról. Az őszinte szabadságvágy 1956 őszén reménnyé változtatta a csüggedést, és nemzetté a népet – ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, az 1956-os forradalom 66. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen.

Gulyás Gergely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott beszédében hangsúlyozta: az ’56-osok küzdelme esélytelen és reménytelen volt, mégis vállalták a biztos halált, méghozzá azért, mert tudták, hogy igazuk van. Az ’56-osok tanúságtétele bizonyítja, hogy a küzdelem értelme nem csak a győzelem lehet, és hogy az igazság mögött nem mindig áll többség, de jobb egyedül maradni, mint hazugságban élni – mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint. 

A fideszes politikus arról is beszélt, hogy a hazaszeretet minden korban más feladatot ad az embernek: 1956-ban a haza szeretetét fegyverrel, a diktatúrával szembeni nyilvános kiállással, életáldozattal kellett bizonyítani. Ma könnyebb, de megmaradásunk szempontjából nem kevésbé sorsdöntő időket élünk.

A hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez nincs szükség Molotov-koktélra, elég lenne, ha a magyar közélet szereplői jobban szeretnék a hazájukat, mint amennyire gyűlölik a szabadon választott kormányt

– mondta beszédében a miniszter. 

Gulyás Gergely a beszédben szólt az ünnepségre Kárpátaljáról érkezett magyar és ukrán fiatalokhoz is, akik velük együtt érkeztek, s ma szintén itt vannak velünk. Szüleik frontszolgálatot teljesítenek.

Ahogyan frontszolgálatot teljesített az a 200 kárpátaljai magyar is, akik 66 év után ismét orosz fegyveres agresszió áldozatai lettek. Sajnos azért nem lenne okunk szolidárisnak lenni Ukrajnával, ahogyan az elmúlt években és évtizedekben a kárpátaljai magyarsághoz viszonyultak, de minden okunk megvan, hogy segítsünk egy olyan országnak, amely hősiesen harcol saját szabadsága, az oroszok által is nemzetközi egyezményben elfogadott területi egysége és szuverenitása védelmében

– emelte ki a miniszter, aki emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban a legnagyobb humanitárius segítségnyújtást szervezte meg Magyarország az ukrajnai helyzet miatt. Gulyás Gergely hozzátette:

Látjuk az emberi szenvedést, látjuk a lerombolt otthonokat, a szétszakított családokat, a háború elől menekülőket. 1956 nemzete csak azt mondhatja: aki a szabadságáért és nemzeti függetlenségéért küzd, az Magyarország barátja és pártfogoltja.

Fáklyás felvonulás

Az esemény után hagyományos fáklyás emlékmenet indult a Műegyetem elől a Bem térre. A felvonulók 16:00 és 17:20 közt a Műegyetem, Műegyetem rakpart, Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Döbrentei tér, Várkert rakpart, Ybl Miklós tér, Lánchíd utca, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Csalogány utca, Nagy Imre tér, Fő utca, Bem József tér útvonalon haladnak el.

A felvonulás ideje alatt a közúti forgalmat a fenti útvonalon korlátozzák, 17:20 és 19:00 közt pedig a Bem József teret zárják le.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok