Index Vakbarát Hírportál

Érkeznek a mobil kazánok, jövő héten néhányat be is üzemelnek az iskolákban

2022. október 22., szombat 06:19

A kormány 1400 kazánt rendel meg a közintézmények kiegészítő fűtésére, amiből következő héten üzemelik be az első gépeket.

A felmérések után arra jutottak, hogy az elavult fűtési rendszerek miatt 1400 mobil kazánra lesz szükség az állami intézmények belső minimális hőmérsékletének biztosítására. A következő héten üzemelik be első néhányat az iskolákban, önkormányzati fenntartású épületekben.

Bár a gáz most folyamatosan érkezik az országba, fel kell készülni arra a lehetőségre, amikor nem vagy kevesebb jön, esetleg nagyon megdrágul

– nyilatkozta az technológiai és ipari miniszter az RTL-nek, aki úgy véli, ezekre a fűtéskiegészítő eszközökre nemcsak az idei télen, a jövőben is szükség lesz. A zalaegerszegi gyártmányok mellett külföldről is érkeznek készülékek. Palkovics László elmondása szerint a mobil kazánok beüzemelése egyszerű lesz, mert ezeket az épületen kívül kell elhelyezni.

Az első körös négyszáz intézmény a fűtési szezon végéig kaphatja meg a berendezéseket.

Mint megírtuk, szeptember közepén jelentette be a kormány, hogy a közintézményekben mobil kazánok elhelyezésével tervezik biztosítani a munkavégzéshez szükséges hőmérsékletet, ez egy héttel azután történt, hogy bejelentették a kórházak és szociális intézmények kivételével az állami intézményekre vonatkozó 25 százalékos gázcsökkentésre vonatkozó szabályozást.

A határozat szerint a közintézmények épületen belüli hőmérséklete nem haladhatja meg a 18 fokot, kivéve az óvodákat és általános iskolákat, ahol 20 fokra emelték ezt a határértéket. 

(Borítókép: Palkovics László / Facebook)

Rovatok