Index Vakbarát Hírportál

Orbán-beszéd Zalaegerszegen, tüntetés Budapesten – ilyen lesz az idei október 23.

2022. október 23., vasárnap 07:09

A diákok és tanárok Budapesten, a Momentum Mozgalom Zalaegerszegen is demonstrál október 23-án. Orbán Viktor a Zala megyei városban mond beszédet.

Minden körülmény biztosított az október 23-i nemzeti ünnep megemlékezéseinek méltóságteljes lebonyolításához; az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a központi események Budapesten és Zalaegerszegen lesznek – mondta a közmédiának Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A politikus – aki az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője – kiemelte:

Orbán Viktor miniszterelnök idén rendhagyó módon Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József látogatóközpont új épületének átadó ünnepségén szólal fel. A beszéd fél 11-kor lesz.

Pénteki cikkünkben arról írtunk, nem szokatlan, hogy nincs Fidesz-nagyrendezvény és budapesti Orbán-beszéd október 23-án, 1956 szimbolikus jelentősége azonban most más olvasatot is kapott az ukrajnai háború miatt, ami részben pont Orbán Viktor kijelentéseinek köszönhető.

Idén is október 22-én kezdődtek a megemlékezések. Szombat délután a szokásoknak megfelelően a műegyetemi emlékműnél volt megemlékezés, ahonnan a résztvevők együtt vonultak a műegyetemi ünnepségre, itt beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az egyetemtől 16 órakor indult a fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődött a megemlékezés.

Vasárnap is fényfestéssel díszítik a Külügyminisztérium, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Terror Háza épületét. Kovács Zoltán kérdésre hozzátette: országosan több mint 400 rendezvényről van tudomása az operatív törzsnek, melyek közül csak néhány lesz politikai demonstráció.

Demonstráció a fővárosban és Zalaegerszegen

Szolidaritási tüntetés a tanárainkért – ezzel a címmel szervezett megmozdulást október 23-ra az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Az előzetes tervek szerint a gyülekező 16 órakor kezdődik a Kálvin téren, majd a következő útvonalon vonulnak a résztvevők: Vámház körút–Fővám tér–Szabadság híd–Műegyetem rakpart. A rakparton beszédek és koncertek is lesznek.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke is utcára szólította az embereket:

Jövő vasárnap vegyük birtokba az utcákat, tereket. Aki tud, tüntessen, akinek ez nem lehetséges, menjen ki az utcára sétálni és beszélgetni, barátokkal, idegenekkel. Beszélgessetek az országról, közügyeinkről. Hangosan tiltakozva vagy csendben, de elszántan. Keressétek meg és csatlakozzatok a hozzátok legközelebbi tüntetéshez, vagy csak menjetek ki sétálni, beszélgetni a közterekre.

A Momentum Mozgalom Orbán Viktor városba érkezésének idejére, Zalaegerszegre szervezett tüntetést. A rendőrség viszont nem engedélyezte a demonstrációt, „a Momentum zalaegerszegi szervezete ezért sürgős tüntetést jelentett be a rendőrség elutasító határozata után, így várunk mindenkit, pedagógusokat, diákokat, rezsikárosultakat, civileket, hogy tartsanak velünk”.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. október 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok