Index Vakbarát Hírportál

Tűz volt a gödi Samsung-gyárban

2022. október 24., hétfő 18:25

A hétvégén az Országos Katasztrófavédelem számolt be arról, hogy tűz volt egy gödi gyárban. Az egyik helyi civil szervezet szerint abban a Samsung-gyárban csaptak fel a lángok, ahol ez már nem az első tűzeset volt.

A katasztrófavédelem szerint szombat délelőtt ütött ki tűz egy gödi gyárnak annak a részlegén, amely bővítés alatt áll. Az épületben „szerelési tevékenység során vélhetően elektromos eredetű tűz és füst keletkezett” – írták.

Közölték azt is, hogy a váci hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, és nem került veszélyes anyag a környezetbe. Hozzátették: a hatóság kivizsgálja az incidens részleteit.

Az eset után a Göd-ÉRT egyesület írta azt, hogy a Samsung-gyárban keletkezett tűz. A szervezet ezzel összefüggésben kifogásolta egyebek mellett azt, hogy a tűzről – állításuk szerint – nem értesítették a város polgármesterét, hogy a gyárban katasztrófavédelmi, tűzvédelmi engedélyek nélkül folyt a gyártás, és azt is, hogy kiemelt beruházásként mentesülnek a megyei és országos katasztrófavédelmi ellenőrzések alól.

A veszélyeztetés felszámolását, azonnali védelmi intézkedéseket és minderről hiteles tájékoztatást követelünk

írta a szervezet, amely arra is emlékeztetett, hogy a mostani mellett számos másik tűzeset is volt már a gyárban. 

Korábban meghalt egy dolgozójuk, pár milliós büntetésekkel megússzák a kihágásokat

Arról, hogy a gödi gyár bizonyos részlegei engedélyek nélkül üzemelnek, tavaly júniusban cikkezett a sajtó. Akkor egymillió forintos bírsággal megúszta az üzem.

AZÓTA már EGY HALÁLOS BALESET IS VOLT A GYÁRBAN.

A létesítményben tavaly novemberben történt munkahelyi baleset, amelyben egy 27 éves, karbantartóként dolgozó férfi életét vesztette.

Idén májusban arról szóltak a hírek, hogy a gyár közelében lévő gödi kutak vizében olyan, akkumulátorgyártáshoz használt vegyi anyagot találtak, amelyek akár a magzatok egészségét is károsíthatják. Júniusban pedig egy hatósági vizsgálat azt mutatta ki, hogy a gyár „23 fő munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette” azáltal, hogy a dolgozóknak hónapokon át különböző káros anyagokat kellett belélegezniük.

Az utóbbi kihágásért a gyár üzemeltetője 10 millió forintos bírságot kapott, de sokan kétségbe vonták, hogy ennek és a hasonlóan alacsony összegű bírságoknak valós visszatartó erejük lenne.

Rovatok