Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették három ellenzéki képviselő mentelmi jogát

2022. október 24., hétfő 18:45

Az Országgyűlés hétfőn felfüggesztette három ellenzéki képviselő, Hadházy Ákos (független), Csárdi Antal (LMP) és Novák Előd (Mi Hazánk) mentelmi jogát.

Hadházy Ákos ellen rágalmazás miatt tett feljelentést a Baranya megyei Kisvaszar polgármestere, aki sérelmezte azokat a kijelentéseket, amelyeket a képviselő tett egy kisvaszari EFOP-pályázatról. Az MTI tudósítása szerint az Országgyűlés 141 igen és 38 nem szavazattal felfüggesztette a mentelmi jogot a hétfői parlamenti ülésen.

A politikus azt állította, hogy Kisvaszaron ellopták azokat az EU-s pénzeket, amelyeket eredetileg a romák felemelésére szántak volna. Erre reagálva perelte őt be a polgármester idén május végén. 

Csárdi Antal mentelmi jogát a legfőbb ügyész kérésére, egy közvádas ügyben, hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt függesztették fel. Az Országgyűlés ezt a döntést 177 igen és 1 nem szavazat mellett hagyta jóvá. A politikus a hétfői döntés előtt maga is azt kérte a parlamenttől, hogy függesszék fel a mentelmi jogát, mert csak így tudja bebizonyítani az igazát.

A vád szerint a politikus egy 2018-tól bérelt, I. kerületi lakásban nem fizette a kiszámlázott földgázszolgáltatás díját, az egy év alatt meg nem fizetett díjként és késedelmi kamatként összesen 37 806 forint tartozása keletkezett, ami miatt a szolgáltató kikapcsolta a gázt a lakásban. Az ügyészek azt állítják, hogy ezután Csárdi Antal benyújtott a Nemzeti Közművek Földgázszolgáltatónak egy hamis meghatalmazást, amely azt tartalmazta, hogy a lakás Egyesült Államokban élő tulajdonosa a képviselőt meghatalmazta arra, hogy a közműtársaság előtt helyette eljárjon. 

Novák Előd mentelmi jogát 171 igen, 1 nem és egy 1 tartózkodó voks mellett függesztették fel a hétfői ülésen. A Budai Központi Kerületi Bíróság garázdaság, valamint rongálás vétsége miatt kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. A Mi Hazánk politikusa 2019-ben egy XI. kerületi művelődési központban tartott kiállításon piros festékszóróval lefújt egy csókolózó leszbikus párt ábrázoló fotóalkotását. 2020-ban pedig a XI. kerületi önkormányzat épülete elől egy szivárványszínű zászlót távolított el társaival, a zászlórudat is megrongálva.

A politikus a döntés előtt egy felszólalásban bizonygatta igazát az Országgyűlésben. „Hogy én vagyok a garázda most? Hát, ne szórakozzanak már!” – hangzott el a felszólalásban, amelyben arról is beszélt, hogy szerinte a homoszexuálisok szaporodásának módja a propaganda, és hogy a melegeknek nem kellene kérkednie a „devianciájukkal”, és nem kellene a gyermekek örökbefogadását sem követelniük.

Mindezt végül az ülésen elnöklő Latorcai János is megunta, aki 

elvette a szót Novák Elődtől, majd azt kérte a képviselőtől, hogy mindezt a bíróságon mondja el.

Novák Előd végül azzal fejezte be a felszólalást, hogy a Mi Hazánk eltörölné a mentelmi jogot, amelyre több nemzetközi példa is van. Tordai Bence (Párbeszéd) ügyrendi hozzászólásában jelezte, hogy Novák Előd felszólalása a homofób és rasszista megjegyzéseivel szerinte kimerítette a gyűlöletbeszéd fogalmát, ezért indítványozta, hogy hasonló esetekben a szót végleg vonják meg a Ház méltóságát és az emberi méltóságot megsértő képviselőktől.

(Borítókép: Hadházy Ákos. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok