Index Vakbarát Hírportál

Vízválság: a klímaváltozás hatásainak 80 százalékát a vízen érzékeljük

2022. október 26., szerda 11:21

A megváltozott környezeti körülményekhez való alkalmazkodás ma már legalább ugyanolyan fontos, mint a megelőzés – mondta Áder János volt köztársasági elnök az ENSZ vízügyi találkozójának előkészítő tanácskozása előtt New Yorkban, helyi idő szerint kedden.

A volt államfő hangsúlyozta, a vízválság kezelése azért is különösen fontos, mert a tudományos értékelések szerint a klímaváltozás hatásainak 80 százalékát a vízen keresztül érzékeli az emberiség. Fontos a megelőzés, vagyis a szén-dioxid-kibocsátás, illetve a természetes vizek szennyezésének megállítása, de ma már legalább annyira fontossá vált az alkalmazkodás is. Hangsúlyozta,

a már nem visszafordítható, vagyis megváltozott helyzethez alkalmazkodnunk kell.

Az ENSZ vízügyi testülete magára vállalta, hogy összeállítja a megelőzés és alkalmazkodás pontos cselekvési forgatókönyvének elkészítéséhez szükséges adatbázist – tájékoztatott a volt államfő, hozzátéve: ahhoz, hogy cselekedni lehessen, tudni kell, hogy hol milyen változások következtek be.

Áder János jelezte, hogy a jövő márciusi újabb találkozón szeretnék véglegesíteni az elvégzett munka eredményét, valamint kiválasztani azokat a legfontosabb pontokat, ahol változtatást szeretnének kezdeményezni, és a remények szerint pedig ezekhez megtalálják a finanszírozókat is.

Hogyan függ össze a klímaváltozás és a vízügy?

A volt államfő elmondta: az egyik saját javaslata ebben a munkában az, hogy gyűjtsék össze a jó megoldásokat. Nem csak technológiai megoldásokról van szó, hanem kisebb vagy nagyobb közösségek, vállalkozások megoldásairól, amelyeket másutt is alkalmazni lehet. Ezeket mások számára is hozzáférhetővé kellene tenni, hogy tanuljanak belőle, vagy akár saját területükön alkalmazni tudják – javasolta az MTI szerint Áder János.

Másik személyes javaslataként említette a vízügyi tanács munkájában, hogy legyenek úgynevezett pilotprojektek, amelyek néhány területet kiválasztva képesek bebizonyítani azt, hogy a befektetett összegek – függetlenül azok nagyságától – későbbi súlyos károktól óvhatnak meg bennünket.

A Meteorológiai Világszervezet vezetője két éve kezdeményezte a vízügyi testület felállítását azzal a céllal, hogy összekapcsolják a klímaváltozás és vízválság kérdését. A testület jövő márciusi nagyszabású tanácskozásának előkészítő ülésén vett részt és szólalt fel a korábbi magyar köztársasági elnök. Az ülést az ENSZ Közgyűlésének elnöke, Kőrösi Csaba vezette, aki Áder János elnöksége idején a köztársasági elnök hivatalában a fenntarthatósági kérdésekért felelős igazgatóságot vezette.

(Borítókép: Scott Olson / Getty Images / AFP)

Rovatok