Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nagy a tét

2022. október 26., szerda 17:00

Napirenden az energiaválság és a szankciós infláció – olvasható Orbán Viktor miniszterelnök október 26-án, szerda délután közzétett bejegyzésében. A kormányfő egy rövid, ámde drámai videót tett közzé, amely azzal a felirattal kezdődik: „Nagy a tét”.

Szerdán ismét összeült a magyar kormány. Orbán Viktor miniszterelnök kora délután posztolt először közösségi oldalain arról, hogy kormányülést tartanak, majd délután fél 5 körül egy videót is megosztott követőivel. Korábban bejegyzéséhez azt írta: „A brüsszeli szankciók európai energiaválságot okoztak. Megvédjük Magyarország érdekeit!”

Egy héttel ezelőtt, október 19-én ülésezett legutóbb a kormány, aznap, szerdán az európai uniós csúcstalálkozó előtt hívta össze a kormányülést Orbán Viktor. „Holnap indul az uniós csúcs. Brüsszel megint új tervvel állt elő. Nem engedjük, hogy semmibe vegyék Magyarország érdekeit” – tette közzé a miniszterelnök, aki a csúcsról aznap hajnali kettőkor is jelentkezett: a veszélyt sikeresen elhárították, és sikerült egy olyan megállapodást kiharcolni, amely nem veszélyezteti Magyarország energiaellátását – mondta akkor a kormányfő.

„Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk” − ismertette a miniszterelnök a csütörtökön megkezdett EU-csúcs első napjának eredményeit. Az Európai Tanács következő ülése szűk két hónap múlva, december 15–16. közt várható.

Rendkívüli Kormányinfó

A megszokott csütörtöki időponttól eltérően legutóbb október 22-én, szombat délelőtt tartották meg a Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelenlétében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter három intézkedést ismertetett szombat délelőtt: 

  1. az MKIK kérésére a kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre,
  2. meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot,
  3. gyármentő programot hirdetnek.

Rovatok