Index Vakbarát Hírportál

Újabb iskolákat érnek változások az energiaválság miatt

2022. október 26., szerda 14:05

Az orosz–ukrán háború és az Európai Unió által kivetett szankciók hatásai miatt összevonhatnak két veszprémi iskolát a fűtési szezon végéig. Az indoklás szerint azért kényszerülhetnek ilyen döntésre, mert egy kormányrendelet alapján 25 százalékos megtakarítást kell elérniük az iskoláknak a földgázfelhasználás tekintetében, az érintett intézmények azonban ezt nem tudják teljesíteni.

November 2-tól a fűtési szezon végéig összevonhatnak két veszprémi iskolát. A tervek szerint a Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumot átmenetileg bezárhatják, az iskola feladatellátási helye pedig tavaszig átkerülhet a Jendrassik-Venesz Technikumba.

A lehetséges összevonásról a veol.hu adott hírt, miután a birtokába jutott az érintett diákok szüleinek elküldött tájékoztató levél. A lap értesüléseit eddig sem a Veszprémi Szakképzési Centrum, sem pedig a két intézmény vezetői nem erősítették meg. Pap Máté, a szakképzési centrum kancellárja korábban csak annyit közölt: „Ha ez aktuális lenne, akkor hivatalos tájékoztatást fogok adni.” Azóta azonban nem tett újabb nyilatkozatot. A két intézményvezető, ifjabb Szathmáry Árpád, a veszprémi közgazdasági iskola igazgatója, valamint Szabó Zoltán, a Jendrassik-Venesz Technikum igazgatója nem akart megszólalni az ügyben.

A Kréta rendszeren kívül az osztályfőnökök különböző csatornákon adtak felvilágosítást a családoknak, hogy képben legyenek a történtekkel és azzal, mi várhat rájuk. 

Az összevonást állítólag az Ukrajnában zajló háború és az energiahordozókra kivetett európai uniós gazdasági szankciók hatásaival, következményeivel indokolták.

Az osztályfőnökök által továbbküldött közlemény szerint a jelenlegi körülmények az energiaellátás újragondolását igénylik. A szövegben az is szerepel, hogy a folyamat időigényes és költséges, ugyanakkor az ország gazdaságának működnie kell. „Ehhez mérten a takarékos energiafelhasználás mindenkit érint” – áll a tájékoztatóban.

Nem tudják teljesíteni a kormányrendeletet

A szülők arról kaptak még értesítést, hogy egy vonatkozó kormányrendelet alapján az oktatási intézményekben október 1-jétől 25 százalékos megtakarítást kell elérni a földgázfelhasználás tekintetében.

Ekkora mértékű energiamegtakarítás pusztán a hőmérséklet szigorú szabályozásával nem teljesíthető, ezért szükségszerű épületegységek bezárása

– fogalmaz a közlemény.

Az összevonás kezdeményezői állítólag el akarják kerülni a délutáni oktatás bevezetését. Ennek érdekében módosíthatják a csoportbontásokat, továbbá tantermek kialakításával igyekeznek megoldani, hogy a két intézmény oktatói munkája párhuzamosan, délelőtti munkarendben működhessen.

Az Index szeptemberben arról is beszámolt, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum az elszálló energiaárak miatt úgy szervezné át két debreceni iskola működését, hogy az Irinyi János Technikum épületében délelőttönként az iskola saját diákjai tanulnának, délutánonként pedig a Bethlen Gábor Technikum tanulói.

Rovatok