Index Vakbarát Hírportál

Kicserélik a botrányos magyar földrajzkönyveket, amelyeken kiakadtak az ukránok

2022. október 26., szerda 09:37

A kormányzat ígéretet tett arra, hogy kicserélik azokat a földrajzkönyveket, amelyek néhány hete az ukrán külügyminisztérium és közvélemény felháborodását váltották ki.

A nyolcadikosnak szánt földrajzkönyvben lévő szövegre és ábrázolásra szeptember elején figyelt fel a sajtó.  Az eset után az ukrán külügy is azt kérte a magyar kormányzattól, hogy pontosítsák a tankönyvet.

Most a hvg.hu értesült arról, hogy a kormányzat ígéretet tett arra, hogy ezt megteszi. A Belügyminisztérium oktatási államtitkárságának munkatársai szeptember végén tárgyaltak az ügyről Magyarországon működő ukrán civil szervezetekkel,

és azt ígérték, hogy a tankönyv online változatát átírják.

Közölték azt is, hogy a már kinyomtatott változatokkal nem tudnak mit kezdeni, csak azt, hogy az iskoláknak javasolják: annál a résznél a tankönyv online elérhető változatát használják. A jövő tanévre nyomtatott új tankönyvnél viszont azt ugyancsak megígérték, hogy egyeztetnek erről a részről a civil szervezetekkel. 

A tárgyaláson a belügyminisztérium egyik főosztályvezetője és több szakértő is részt vett. Az egyik civil szervezet képviselője azt mondta a tárgyalásról a hvg.hu-nak, hogy a minisztérium képviselői segítőkésznek, megértőnek bizonyultak.

Ennek ellenére azonban mostanáig nem történt semmi az ügyben. 

A tankönyv online változata ugyanis azóta sem frissült, és a Belügyminisztérium egy hónap eltelte után sem jelentkezett a szervezeteknél a jövő évi tankönyv szövegének előzetes tervezetével sem. A hvg.hu minderről megkérdezte a Belügyminisztériumot is, de a megkeresésre nem kaptak választ.

A háborúról szóló szerdai percről percre közvetítésünket itt olvashatja

(Borítókép:  Carl Court / Getty Images)

Rovatok