Index Vakbarát Hírportál

Felszabadul a pesti alsó rakpart

2022. október 27., csütörtök 18:10

A budapesti városházán nyilatkozatot írtak alá a szakmai szervezetek és a Város és Folyó Egyesület a pesti rakpart jövőjéről.

Utoljára szeptember végén nyílt meg a pesti alsó rakpart a gyalogosok és kerékpárosok számára a Margit híd és a Közraktár utca közötti szakaszon. A rakpart végleges felszabadításáért régóta folynak az egyeztetések.

A Város és Folyó Egyesület közölte, hogy a pesti rakpart jövőjéről írt alá nyilatkozatot a budapesti városházán tizenhét szakmai és társadalmi szervezettel közösen. Június óta egyeztették a nyilatkozatot, így a rakpart felszabadítását eddig is aktívan támogató és a korábban ellenző szervezetek is aláírták azt.

A nyilatkozat lefekteti, hogy hosszú távon milyennek szeretnék látni a jelenleg közlekedési korridorként használt világörökségi területet a Duna partján.

Árnyas fák alatt korzózhatunk a Duna-parton

Abban minden résztvevő egyetértett, hogy legyen élhetőbb, gyalogosan, kerékpárral is jobban használható a part.

A terület átalakítása során felhasználják az eddigi gépjárműforgalom-mentes rakpart megnyitásának tapasztalatait is, és a további kísérleti időszakokban folyamatosan monitorozzák a város közlekedésére gyakorolt hatásokat. A Valyo – Város és Folyó Egyesület üdvözli a nyilatkozatot, és örömüket fejezték ki, hogy létrejöhetett ez a megállapodás.

Reményeik szerint hamarosan tényleg árnyas fák alatt korzózhatunk a pesti Duna-parton, miközben rácsodálkozunk fővárosunk szépségére.

Rovatok