Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ez erkölcstelen és elfogadhatatlan

2022. október 27., csütörtök 21:28

Orbán Viktor szerint nagyon rossz, diszkriminatív döntés született Brüsszelben, amikor megadták az EU-tagjelölti státust Moldovának és Ukrajnának, de nem adták meg Georgiának. A közösségi médiában úgy fogalmazott, ez „elfogadhatatlan és erkölcstelen”.

A Twitteren is kifejtette véleményét Orbán Viktor Georgia európai uniós tagjelöltségéről. A magyar miniszterelnök szerint az unió jó döntést hozott azzal, hogy tagságot ajánlott Moldovának és Ukrajnának, azonban Brüsszel „maga mögött hagyta Georgiát, ami erkölcstelen és elfogadhatatlan”. 

Míg az EU jó döntést hozott azzal, hogy tagságot ajánl Ukrajnának és Moldovának, Brüsszel maga mögött hagyta Georgia. Ez elfogadhatatlan és erkölcstelen, Georgia kell az EU-ba

– fogalmazott posztjában Orbán Viktor. 

Magyarország támogatja Georgiát 

Mint arról beszámoltunk, a kormányfő és Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke stratégiai partnerségi megállapodást írt alá október 27-én. Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor hangsúlyozta: a megnövekedő kínálat tudja letörni az árakat, ami elemi érdeke Magyarországnak, hiszen az ország „harcol az infláció ellen, amely tekintélyes részben a magas energiaárak miatt áll elő”.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy nagyon rossz, diszkriminatív döntés született Brüsszelben, amikor megadták az EU-tagjelölti státust Moldovának és Ukrajnának, de nem adták meg Georgiának.

Ez megmagyarázhatatlan, erkölcsileg vállalhatatlan és káros döntés is

– vélekedett. Hozzátette: Georgia az elmúlt évek munkájával kiérdemelte a tagjelöltséget, a brüsszeli elutasító döntés tiszteletlenség a georgiai emberekkel és nemzettel szemben.

Orbán Viktor közölte: Magyarország továbbra is támogatja a minél gyorsabb tagjelölti státusz megadását Georgiának, szakértőket biztosít a kormányának, hogy segítsék a felkészülést a tárgyalásokra. Tizenhat magyar dolgozik az Európai Unió megfigyelőmissziójában – fűzte hozzá.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok