Index Vakbarát Hírportál

Algéria és Magyarország megerősítette a baráti együttműködést

2022. október 27., csütörtök 18:02

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta csütörtökön Ibrahim Boughalit, az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság népi nemzetgyűlésének elnökét, akivel a két ország parlamentjei közötti együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírt.

Kövér László a találkozó után elmondta: Magyarország és Algéria kapcsolata a régmúltra tekint vissza, immár hatvan éve, hogy a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot, sőt, baráti érzelmekkel viseltetik egymás iránt, és ez a látogatás fontos lépés annak érdekében, hogy ehhez a barátsághoz méltó színvonalra emeljék a két ország közötti kapcsolatokat.

Az Országgyűlés elnöke beszámolt arról, hogy az oktatási kormányzat száz ösztöndíjat biztosít algériai diákok magyarországi tanulmányaira. Ibrahim Boughali köszönetet mondott azokért a tanulmányi ösztöndíjakért, amelyeket évente biztosít az algériai hallgatók számára Magyarország. Emellett elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azokért a szuverén és független döntésekért, amelyeket a különböző kérdésekben meghozott.

Kövér László úgy vélte, bár Magyarország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai évről évre bővülnek Algériával, ezek még mindig messze elmaradnak attól a szinttől, ami elvárható lenne. Jövő év első felében esedékes a magyar–algériai gazdasági vegyes bizottság újabb ülése, amelyen reményei szerint sikerül megtalálni azokat a területeket, amelyeken lehetséges a kapcsolatok további fejlesztése.

Nemzetközi ügyekben is azonos a két ország álláspontja

Vannak olyan nemzetközi ügyek is, akár a háborús konfliktussal összefüggésben vagy akár a békés együttműködés lehetőségeinek keresésével kapcsolatosan, amelyekben érdemes minél gyakrabban egyeztetni a két ország álláspontját. Ezért is üdvözölte a két ország parlamentjei közötti együttműködési megállapodás aláírását.

Ibrahim Boughali felidézte, Magyarország támogatta Algériát, amikor az a függetlenségéért harcolt. Ilyen volt az Algéria hangja rádióadás, melyet Magyarországról sugároztak, az orvosi és humanitárius segély, valamint a szakemberek, akik nagy szerepet vállaltak az ország újjáépítésében.

A csütörtöki találkozói során bebizonyosodott, hogy a két ország azonos álláspontot képvisel számos nemzetközi üggyel kapcsolatban. A nemzetgyűlési elnök beszámolt arról, hogy Kövér Lászlóval tartott találkozója során ismertette az Új Algéria nevű gazdasági programot, amely új gazdasági pályára helyezi az országot.

A program célja, hogy diverzifikálja a gazdaságot, és profitorientálttá tegye – mutatott rá, hozzátéve, hogy ennek jegyében született meg az a törvény, amely számos előnyt kínál a külföldi befektetőknek. A törvény legalapvetőbb pillére az, hogy nem tesz különbséget az algériai és a külföldi befektetők között, mindazokat a kedvezményeket és koncessziókat, amelyeket egy helyi befektető megkapna, a külföldiek is megkapják az országban – hangsúlyozta, kiemelve, hogy várják a magyar befektetőket is.

(Borítókép: Kövér László házelnök (j) fogadja Ibrahim Boughalit az algériai népi nemzetgyűlés elnökét (b) az Országházban 2022. október 27-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok