Index Vakbarát Hírportál

Szerenáddal, élőlánccal és vonulással folytatódik a tanártüntetés délután

A pedagógusok fenyegető levelet adtak át a Belső-Pesti Tankerület vezetőjének

Index
2022.10.27. 19:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A noÁr mozgalom által kitalált, a tanártüntetések jelképének számító körbe rajzolt felkiáltójelet formáznak a jelen lévő pedagógusok és diákok a flashmob részeként. Közben világítanak a telefonok kamerájával, és egyszere felengedik a lufikat.

    Ezzel véget ért a tüntetés, lassan elkezdik bontani a színpadot is.

    Tudósítónk tájékoztatása szerint sem ismert személyiség, sem politikus nem volt a demonstráció helyszínén.

    Mi is búcsúzunk, köszönjük megtisztelő figyelmüket!

  • A XX. kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium egyik tanulója, egy Csaba nevű fiú elmondta, hogy egy időskorú történelemtanáruk betegség miatt egy hónapig hiányzott. Ameddig nem tudták őt pótolni, addig nem volt történelemórájuk. Később pedig egy nem történelem szakos tanár helyettesítette a beteg pedagógust.

    Nem akarjuk, hogy matektanár tanítsa a történelmet vagy történelemtanár a matekot. Normális, minőségi oktatást szeretnénk, mert mi vagyunk a jövő

    – fogalmazott a diák.

  • Gergely Gábor, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium történelem- és latintanára a következőket mondta:

    „Teljes mellszéleséggel kiállok a kezdeményezés mellett, mert így néznek ki a gyakorlatban az állampolgári ismeretek és jogok.”

    Hozzátette: ahol az alapvető etikai elveket, az emberi jogokat nem tartják tiszteletben, ott a legkisebb gond egy erős szó vagy vulgáris kifejezés. Ezzel ő is a Pankotai Lilit ért támadásokra reagált.

    „Ez inkább a gyerekek felháborodását nyomatékosítja” – közölte.

    Úgy látja, hogy a tüntetéseken egyre több olyan tanár jelenik meg, akik egyházi iskolákban tanítanak. Szerinte egyre több egyházi oktatási intézményben dolgozó pedagógus jelenik majd meg a demonstrációkon. Egyre többen jelzik ezt a szándékot közülük.

    „Kulturált keretek között a kormányra való nyomásgyakorlás a cél. Amit szeretnénk: a plusz munkánkért semmilyen plusz juttatást nem kapunk, kvázi ebben az időszakban ingyen dolgozunk.”

    Azt mondta, hogy szinte minden hétvégéjük rámegy a tanórákra való készülésre és a dolgozatjavításra. A tüntetés 9 pontja mellett ezt emelte ki a történelem és latin szakos tanár.

    Egzisztenciálisan nincs hova hátrálnunk, a mai tanárok nem tudnak a család támogatása nélkül megélni

    – zárta gondolatait Gergely Gábor.

  • Török Vivien Cintia, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 12/B-s tanulója is arról beszélt, hogy az azért vannak itt, hogy kiálljanak tanáraik mellett és a jövőjükért.

    A sarkunkban van a pályaválasztás, olyan szakma mellett érdemes dönteni, amit élvezünk. A tanárok vajon élvezik, hogy a kormány megvonja tőlük a sztrájkjogot? Hogy a túlórák miatt összeesve rogynak le? Mindezt egy olyan összegért, ami alig fedezi a megélhetőségüket

    – mondta. Hozzátette: „Mi vagyunk a jelen és a ki***ott jövő!”

  • A József Attila Gimnázium tanulói előadnak egy angol dalt, majd Harangozó Teri Azok a szép napok című sanzona hangzik el.

    Tudósítónk szerint többségében középiskolás diákok vannak jelen, a létszám nem változik.

    A rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül kétszázan tartózkodnak a helyszínen. Úgy vélik, hogy a reggeli esemény „elvitte a nagyobb tömeget”.

    Fehér lufikat is osztogatnak a helyszínen, melyeken a szolidaritás jelképező piros logó van.

  • Palya Tamás a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium megrótt diákjának, Pankotai Lilinek a beszédéről azt mondta, hogy nem az a lényeges, hogyan fogalmazott, milyen szavakat használt, hanem az, hogy felszólalt, ki mert állni a tanárok mellett.

    A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt elbocsátott kémiatanár Luther Márton reformátor szavaival búcsúzott:

    Itt állok, mert másként nem tehetek.

  • A főszervező diák, Rednic Péter nyitja meg a színpadi műsort.

    Soha ne adjátok fel, kedves pedagógusok! Ne adjátok fel, mert ti tanítjátok a jövőt. Azért vagyunk itt, mert egy olyan országban szeretnénk élni, ahol nem szankcionálhatnak senkit azért, mert kiáll a véleményéért

    – fogalmazott.

  • Csermák Tibor, a Bajza Utcai Általános Iskola tanára, az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány kuratóriumi elnöke szolidaritási kitűzőket árul. Mindenki annyit fizet érte, amennyivel támogatni kívánja a tanárokat.

    Az ebből befolyt összeget a pedagógusok között osztják szét.

  • A színpadi műsor A Pál utcai fiúk című musicalben szereplő színész, Wunderlich József éneklésével kezdődött. A résztvevőkkel közösen elénekelték a tanártüntetések ikonikus dalát, a Grund című számot.

    Szamosi Ármin, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 12/B-s tanulója József Attila Levegő című versét szavalja el.

  • A felszólalások közben gyülekeznek az emberek a térre, nagyrészt diákok vannak jelen, többen kockás ingben és táblával jelentek meg. Vannak olyanok is, akik a helyszínen írják rá a szöveget tábláikra.

    Egy lepedőt is lettek a földre „Üzenj a tanárodnak” szöveggel, több gimnazista filctollal írja rá saját üzenetét.

    Az egyik ilyen transzparensen az áll:

    Az apa férfi, a tanárhiány nő.

  • Legalább nyolcszáz embert várnak a a szervezők a Hősök terén tartandó tüntetésre. Helyszíni tudósítónk szerint azonban egyelőre nincsenek túl sokan. A kiállásunk közös jelképét szimbolizáló matricát osztogatnak, amit több diák fel is ragasztott a ruhájára. Többen kockás szalagot viselnek szintén a tanárok melletti szolidaritás jelképeként.

    Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanár elmondta: „Nagy elégtétel lenne, ha a bíróság kimondaná, hogy jogtalan volt a tanárok kirúgása.”

    A kirúgott kölcseys tanár hozzátette, hogy hiányoznak neki a diákjai, de szeretettel fogadták új munkahelyén, a Scheibert gimnáziumban, ahol szintén kémiát tanít, a Kölcseyben eközben a kémiaórák összevonásával oldották meg a hiányát.

    Úgy fogalmazott, hogy most 34 diákot oktat kémiára egyetlen tanár a korábbi 14 diákos létszám helyett, ami biztosan a tanulás rovására megy.

    Elmondása szerint múlt héten is részt vett engedetlenségi akcióban, de új munkahelyén ennek nem volt következménye.

  • A délutáni tüntetés az Októberi Ifjak szervezethez köthető. A diákokból álló csoport alig több mint egy hónappal ezelőtt alakult, hogy a tüntetések, tiltakozási akciók ne érjenek véget, a szervezők szerint muszáj folytatni.

    Szamosi Ármin, az Októberi Ifjak szervezet tagja az Indexnek azt mondta:

    Azért alakultunk, mert láttuk, hogy eddig semmilyen tüntetés, megmozdulás nem ért célt. A kormány béremelésre vonatkozó ígérete az inflációt is figyelembe véve közel sem elegendő, de emellett más problémák is vannak. Több pénzt kellene az oktatásra fordítani, és önálló oktatásügyi minisztériumra is nagy szükség lenne

    – mondta a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanulója, hangsúlyozva, hogy nem szabad megállni addig, amíg nem érnek el valódi eredményt.

    „Muszáj, hogy tartsuk egymásban a lelket, még közel sincs vége. Addig kell folytatni a tiltakozást, amíg meg nem hallanak bennünket” – hangsúlyozta a végzős diák.

  • Óbudán Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusa is felszólalt.

    „Tanár vagyok, még akkor is, ha épp nem vagyok intézményben” – kezdte.

    Hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetekben a szülők, a diákok és a tanárok között végre elindult egy párbeszéd, még akkor is, ha ezt a döntéshozók nem hallják meg.

    Ezek az alulról szerveződő csoportok képviselik a legnagyobb erőt, ez az az erő, ami reményt ad a folytatáshoz. Muszáj folytatni a küzdelmet, mert a követeléseink nem teljesültek. Tanítani jó, tanítani menő, de meg kell hozzá teremteni a feltételeket

    – emelte ki.

    A tömeg az esemény végén azt kiabálta: „Szabad ország, szabad oktatás”. A jelenlévők emellett a Mi vagyunk a grund című dalt is elénekelték.

  • Az óbudai és újpesti iskolák közös eseményén bejelentették: nemzeti konzultációt indítanak oktatásügyben, ez a téma ugyanis valóban érinti a családokat. A kérdések a következők:

    1. Ön egyetért azzal, hogy Brüsszel, Belgium fővárosa végre elkezdje utalni a béremeléseket a magyar pedagógusoknak?
    2. Ön egyetért azzal, hogy a pedagógus sztrájkoljon, és közben tartsa meg az óráit?
    3. Ön egyetért azzal, hogy a brüsszeli szankciók miatt romos épületekben tanuljanak a gyerekek?
    4. Ön egyetért azzal, hogy a brüsszeli szankciók miatt a gyerek tegyen be az uzsonnászacskó mellé vécépapírt és krétát?
    5. Ön egyetért azzal, hogy a pályakezdők bérét kipótolják a minimálbér szintjére, miközben még tapasztalatlanok?
    6. Ön egyetért azzal, hogy ezekre a borotválatlan, kócos, kockás inges pedagógusokra bízzuk a diákokat, akik csak bohóckodni tudnak?
    7. Ön egyetért azzal, hogy már megint nem lehet normálisan átmenni a főtéren, mert „ez a csőcselék tüntizget”?

    A szervezők szerint a fenti kérdésekre Pankotai Lili már megadta a választ, ami nem más, minthogy „A nagy ***!”

  • Faluvégi Fanni, az Óbudai Gimnázium volt tanulója szerenáddal kedveskedett az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak. Az egykori diák Szedertől a Reggeli dalt adta elő, és hangsúlyozta: örökké hálás lesz a tanárainak.

  • Kövesdi Anita a szülők képviseletében szólalt fel az eseményen. Pontokba szedte, hogy 16 év alatt mi mindent tapasztalt meg édesanyaként. Mint mondta: „Ezek a tények.”

    „Az óvodában az ágyneműhuzatot saját pénzből varrattuk meg. A kerítést mi festettük le. Az udvart mi térköveztük le. Mi építettünk KRESZ-pályát a gyerekeknek. A játéktárolót, a függönyt, a szalvétát mi szereztük be. Persze a papír zsebkendő, a szalvéta, a szappan, a vécépapír, a mindennapos zöldség, gyümölcs is a mi gondunk. A programokat mi szervezzük, virág akkor van az udvaron, ha mi viszünk, és a gyerekek elültetik” – mondta az édesanya, hangsúlyozva, hogy és ez csak az óvoda volt.

    Az általános iskolában parkettát csiszoltak, tapétáztak, fúrtak, de még takarítottak is.

    Hangsúlyozta, hogy az őrület a gimnáziumban is folytatódik, a fia három év múlva érettségizik, de már most retteg, akkora a teher, a nyomás.

    „Rengeteget köszönhetünk a pedagógusoknak, akik még mindig kitartanak ebben a bántalmazó kapcsolatban. Nélkülük összeomlana minden” – mondta Kövesdi Anita.

  • Az óbudai és újpesti iskolák is tiltakozási akciót szerveztek csütörtök délutánra. Az esemény résztvevői élőláncot alakítottak, majd kézről kézre egy levelet adtak át egymásnak. Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetőjének címzett levélben többek között az áll, hogy kiállnak a megfenyegetett pedagógusok mellett.

    Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsen minket a hatalom (…) Bármennyire is levegőnek néznek bennünket, nem adjuk fel

    – hangsúlyozták.

    A levélben arra is felhívták a tankerületi vezető figyelmét, hogy nap mint nap sérül a diákok oktatáshoz fűződő joga.

    Az Óbudai Gimnázium sztrájkbizottsági vezetője – aki a levelet személyesen vitte be a tankerületre – kiemelte, hogy épületük omladozik, „egy háborús filmbe is beleillene”.

    Mi itt vagyunk, amerikai pénz viszont nincs sehol

    – mondták a jelenlévők, utalva Hoppál Péter kulturális államtitkár kijelentésére, miszerint a tanárok amerikai pénzből tüntetnek.

  • Novemberben a pedagógusoknak szeretne kedveskedni a Közép-Európa Táncszínház – derült ki a társaság szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.

    Mint írták, a művészek kezdeményezésére a Verso című előadást a pedagógusok kilencvenszázalékos kedvezménnyel, mindössze kétszáz forintért tekinthetik meg november 4-én a Bethlen Téri Színházban.

    A Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója, Váczi László szerint fontos szolidaritást vállalni a kulturális szférának is, dacára annak hogy a jelenlegi gazdasági válság mindenkit érint.

    „Nálunk a Bethlenben továbbra is fontos, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a magas színvonalú színházi előadásokat" – mondta Váczi László. Hozzátette: fontos, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen. 

    Mint ismert, az elmúlt hetekben éttermek, konditermek is a pedagógusok mellé álltak, a Billog étterem kedvezményes hamburgert kínál a tanároknak, míg egy újpesti konditerem ingyen fogadja a megfenyegetett pedagógusokat.

  • A szolidaritási akciók a délutáni órákban is folytatódnak, a fővárosban 15 órakor az óbudai Fő téren FORR A DALOM címmel szerveztek eseményt az Észak-Budai Tankerületi Központ elé. Terv szerint szerenád, élőlánc és beszédek is lesznek.

    Juttassuk el az üzenetünk együttes erővel az oktatás rombolásáért felelős helyi vezetőknek! Az oktatás közös ügyünk, csak együtt tehetünk érte! Legyünk minél többen!

    – írták Facebookon az esemény szervezői.

    16:30-tól a Hősök terén tüntetés is lesz, a menetrend a következő:

    • 16:30–17:00 Gyülekező
    • 17:00 Wunderlich Józseffel közös éneklés
    • 17:05 Indító beszéd
    • 17:10 Versmondás
    • 17:15 Palya Tamás beszéde
    • 17:25–18:00 Iskolai zenekarok fellépése, közben közösen molinók és transzparensek készítése
    • 18:00 Flashmob (közös ügyünk jelképe)
    • 18:30 Tüntetés vége
  • Sajtótájékoztatót tartott a sztrájknap alkalmából Barkóczi Balázs, az árnyékkormány oktatási és kulturális minisztere. A Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor ugyanazt teszi, mint amit az elmúlt 12 évben”, vagyis távoli és homályos ígéreteket tesz, miszerint 2025-ben majd jobb lesz a tanárok fizetése.

    „A tanároknak azonban most kell fizetésemelés, nem 2025-ben” – hangsúlyozta a politikus, aki azt is ismertette, hogy az árnyékkormány szerint milyen intézkedéseket kellene azonnali hatállyal bevezetni:

    • Vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat, és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést! – A kormány kérjen bocsánatot a kirúgott tanároktól, és azonnali hatállyal helyezze vissza őket az állásukba!
    • 45 százalékos azonnali béremelést kell adni a tanároknak! Ez egy sokéves adósság, ezért van szükség ekkora emelésre, hiszen az elmúlt négy évben is jelentősen csökkent a pedagógusbérek értéke, elég csak a húszszázalékos inflációra gondolni.
    • Törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését. A jelenlegi pedagógusi túlóra évente mintegy ötvenmilliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett munkát jelent. Az elvégzett munkát ki kell fizetni!
    • Az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kérik. A tanárok így nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen nem a tankerületek alá tartoznának, és az önkormányzatok is jobb gazdái lesznek az iskoláknak, mint az állam.
    • Vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak! A sztrájk semmilyen veszélyhelyzetre hivatkozva sem betiltható, a tanároknak is joguk van kiállni magukért és a diákjaikért!
  • A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 17 pedagógusa ismét részt vesz az országos munkabeszüntetésben – derült ki az intézmény szerkesztőségünkbe küldött leveléből.

    „A szülők ezúttal is támogatásukról biztosítottak minket, a 425-ből mindössze 31 tanuló maradt az iskolában a sztrájk időtartama alatt. Intézményünk több dolgozója is jelen lesz a ma délutánra meghirdetett demonstrációkon” – ígérték.

    Sok más intézményhez hasonlóan a vecsési általános iskolában is folyamatosak a tiltakozások, az előző, október 14-ei munkabeszüntetés napján is hasonlóan alakultak a számok, akkor 21 pedagógus nem vette fel a munkát, és ami a diákokat illeti: 425-ből 415-en nem mentek iskolába.

  • A PDSZ akciójának köszönhetően a Margit híd is zászlóba borult. Mint az a fotókon is látszik, a zászlókon oktatáshoz köthető szervezetek és szimbólumok szerepelnek.

  • Az ország számos pontján élnek munkabeszüntetéssel ma a pedagógusok – közölte Facebook-oldalán a Tanítanék Mozgalom, mely egy részleges listát is közzétett, többek között az alábbi intézményekben tiltakoztak ma:

    • Jurisics Miklós Gimnázium
    • Újpesti Bródy Imre Gimnázium
    • Újpesti Homoktövis Általános Iskola
    • Lisznyai Utcai Általános Iskola
    • Gedói Általános Iskola
    • Krúdy Gyula Szakképző Iskola
    • Deák Ferenc Gimnázium
    • Berzsenyi Dániel Gimnázium
    • Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium Szent István Általános Iskola
    • Grassalkovich Antal Általános Iskola
    • Arany János Általános Iskola
    • Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
    • Németh László Gimnázium
    • Csontváry Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
    • Szilágyi Erzsébet Gimnázium
    • Móra Ferenc Általános Iskola
    • Zsigmondy Vilmos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium
    • Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium
    • Kalász Suli
    • Verseghy Ferenc Gimnázium

    „Követeljük az oktatás rendszerszintű reformját, melynek első lépése a pedagógusok bérrendezése és a sztrájkjoguk helyreállítása!” – hangsúlyozta a Tanítanék Mozgalom.

  • Orbán Viktor ma a Karmelita kolostor teraszán fogadta Irakli Garibasvilit, Georgia miniszterelnökét. Márki-Zay Péter a találkozóra reagálva Facebook-oldalán azt írta:

    Bízom benne, hogy onnan jól látta és hallotta – ha már utcai harcosként nem merészkedik a közelükbe – azt a tömeget, diákokat, tanárokat, akik 15 kilométeren keresztül karoltak egymásba, hogy felhívják a figyelmet a magyar közoktatás áldatlan állapotára.

    A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke hozzátette: „Felkérem, hagyjon fel végre a kormány az erődemonstrációval a tanárokkal és a diákokkal szemben, és lássanak végre munkához, mert »ha nincs tanár, nincs jövő!«”

  • A Solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola Facebook-oldalán azt írta: az intézmény tanárai szolidaritást vállalnak a sztrájk résztvevőivel, ezért közösen megalkották a kiállás szimbólumát.

    Budapesten a Lisznyai Utcai Általános Iskola pedagógusai is hasonlóképp cselekedtek, közösségi oldalukon leszögezték:

    „Változást akarunk a közoktatásban. Nem rajtunk múlik.”

    A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium egy videót is posztolt, melyben az intézmény diákjai, tanárai szintén a kiállás szimbólumát formázva azt kiabálják: „Nincs tanár, nincs jövő!”

    Mint ismert, korábban a noÁr Mozgalom buzdította arra a tiltakozó pedagógusokat, hogy formázzák meg magukból a tiltakozáshullám szimbólumát, a körbe foglalt felkiáltójelet. Mindezt a Molnár Áron színész, aktivista által alapított mozgalom szerint úgy kell csinálni, hogy

    • a demonstrálók beállnak egy körbe;
    • a körben alkotnak egy felkiáltójelet;
    • ezt lefotózzák egy ablakból, létráról, bárhonnan, felülről;
    • posztolják a képet;
    • majd végül elküldik a felvételt a közmédiának is.

    „A piros körös felkiáltójel azt jelenti, hogy nem maradunk csendben, hallgatásunkkal nem működtetjük a megfélemlítésre és vakhűségre épülő rendszert” – fogalmazott korábban közösségi oldalán a noÁr.

  • A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskolában is sztrájkolnak a pedagógusok, szerkesztőségünkbe küldött beszámolójukból kiderült, hogy 19-en vesznek részt a munkabeszüntetésben.

    Mint írták, egyetértenek a több szervezet által 9 pontban megfogalmazott követelésekkel, melyek az alábbiak:

    1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
    2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
    3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
    4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
    5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
    6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
    7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
    8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
    9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

    Az intézmény tanárait a szülők is támogatják, ezért az iskola körül közösen élőláncot alakítottak.

    Ön is látta? Van fotója vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a mai kerületi közgyűlésen beterjeszti, hogy a kerületi önkormányzati fenntartásban lévő intézményekben – így az óvodákban – sztrájkoló pedagógusok bérhátrányát valamiképp kompenzálják.

    Mint ismert, a sztrájkok során a szakszervezetek is igyekeznek anyagi segítséget nyújtani, a PDSZ-nél kompenzációt kérhetnek azok,

    • akik részt vettek a munkabeszüntetésekben, és úgy érzik, szükségük van a levont összegre;
    • de azoknak is jár támogatás, akik eddig azért nem csatlakoztak a sztrájkhoz, mert úgy érezték, hogy nem engedhetik meg maguknak.
  • A korábbi gyakorlatnak megfelelően csütörtökön a sztrájk mellett országszerte szolidaritási akciókat tartanak, Budapesten és vidéken a reggeli órákban több helyen élőlánccal fejezték ki nemtetszésüket, de lesz ma még szerenád, fáklyás és mécseses felvonulás, demonstráció és tüntetés is.

    Utóbbit a fővárosban a Hősök terén 16.30-tól rendezik meg, az eseményen beszédet mond többek között Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusa is.

    A résztvevőktől azt kérték, hogy kockás öltözéket viseljenek.

  • Ujlaki Tibor, a Fazekas Mihály Gimnázium pedagógusa is demonstrációt szervezett csütörtök délelőttre a Belső-Pesti Tankerületi Központ elé.

    Az esemény keretein belül a pedagógus egy fenyegető levelet adott át Marosi Beatrix tankerületi vezetőnek. Mint ismert, az ő nevéhez köthető a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott pedagógusok ügye is.

    Ujlaki Tibor az Indexnek azt mondta, hogy a kirúgott pedagógusok ügyén túl a tankerülettel más problémák is vannak. 

    Hetekkel ezelőtt írtam egy levelet Marosi Beatrixnak, azt szerettem volna megtudni, hogy pontosan milyen levonás jár majd a korábbi sztrájkokban való részvételünkért. Válaszként annyi érkezett, hogy a jogszabálynak megfelelően fognak eljárni, de hogy itt pontosan mire utalt, nem tudni. Ismét írtam neki, de válaszra sem méltatott, pedig kötelessége lenne tájékoztatni. Ha ezt nem teszi meg, az jogalapot ad nekünk a polgári engedetlenségre. Azt szeretnénk elérni, hogy működjön együtt velünk

    – részletezte lapunknak a magyartanár, aki az épületből kijövet arról tájékoztatta a diákokat, hogy egy jó hangulatú beszélgetésen van túl, Marosi Beatrix pedig vállalta, hogy ellátogat majd a Fazekas Mihály Gimnáziumba.

    A pedagógus arról is beszélt, hogy miután az előző két sztrájk gyakorlatilag láthatatlan volt – mivel az óráik egy jelentős részét meg kellett tartani –, úgy döntöttek, hogy ma inkább a polgári engedetlenség eszközét választják.

    „Korábban sok kolléga ódzkodott a tiltakozás ezen formájától, de ma már ők is léptek. Nincs vesztenivalónk” – mondta a demonstráció szervezője.

    Ujlaki Tibor a pécsi diáklánynak, Pankotai Lilinek is üzent.

    Mint ismert, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium tanulója az október 23-ai tüntetésen Jövő című szerzeményében trágár szavakkal illette a kormányt és az oktatási rendszert, emiatt – főként a kormányoldalról – számos kritikát kapott.

    Hétfőn az intézmény igazgatója a Facebookon határolódott el a fiatal által elmondottaktól.

    Ujlaki Tibor úgy véli, hogy a többség csak a trágár szavakat hallotta meg, pedig a lényeg valójában nem az volt.

    „Mindaz, amit elmondott, jogos kritika volt, a legfőbb kérdés pedig az, hogy miképp jutottunk el idáig” – mondta a pedagógus. Hozzátette: egyébként Petőfi is beszélt csúnyán.

  • Simkó Edit nevét még februárban ismerte meg az ország közvetlenül azután, hogy a budapesti tanárnő úgy döntött: kollégái nélkül, egymaga is polgári engedetlenségi akcióba kezd. A pedagógus azóta számos tiltakozásban vett részt, nevéhez köthető többek között a felmondások letétbe helyezésének ötlete.

    A pedagógus október 5-én és október 14-én is sztrájkolt, de a csütörtök reggeli élőláncot sem hagyta ki, Facebook-posztjából pedig az is kiderült, hogy ma a munkabeszüntetés helyett ismét a polgári engedetlenség eszközét választotta.

    „Nincs tanár, nincs jövő!” – írta közösségi oldalán.

Rovatok