Index Vakbarát Hírportál

Tovább finomította a 18 fokos hőmérsékletszigort a kormány

2022. október 28., péntek 09:09

A hazai sportlétesítmények egy része is bekerült a kedvezményezettek körébe, amelyekre már nem vonatkozik a 18 fokos hőmérsékletszigor.

Módosult az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló kormányrendelet, amely az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva ökölszabályként nem engedi, hogy 18 foknál melegebb legyen az állami intézmények többségében.

Ezalól azóta kivételt képeznek többek között:

Most ismét finomított a kormány a 18 fokos rendeleten, és újabb intézmények kerültek a listára, amelyek mentesülnek a szigorú fűtésszabályozási korlátozások alól.

Azaz lehet 18 foknál melegebb azokban a sportlétesítményekben, amelyekben olyan típusú edzés, versenyfelkészülés vagy bajnokság, meccs, verseny zajlik, ami megköveteli a 18 foknál melegebbet. Ezeket a stadionokat, tornapályákat, edzőtermeket azonban csak akkor lehet a kormány által limitált hőmérséklet fölé fűteni, ha a 18 foknál melegebbet a nemzetközi szakszövetségi előírások megkövetelik.

Továbbá a rendelet azt is kimondja, hogy „a hőmérséklet-korlátozás nem érvényes olyan sportlétesítményre, amely nem üzleti célú közösségi, szabadidős vagy kereskedelmi célú szálláshely-szolgáltatást is biztosít”.

Tehát ha egy nonprofit sportrendezvényt vagy más típusú rendezvényt, például jótékonysági akciót rendeznek valamely hazai stadionban, sportlétesítményben, ott is lehet 18 foknál melegebb. Az Orbán Viktor miniszterelnök szignózta rendelet már pénteken életbe lép.

(Borítókép: Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)

Rovatok