Index Vakbarát Hírportál

IDEA: Erősen megosztott a társadalom az uniós szankciók megítélésében

2022. október 28., péntek 12:07

A Fidesz-szavazók egységesek, a társadalom többi része megosztott a háborús szankciók megítélését illetően – közölte legfrissebb közvélemény-kutatására hivatkozva az Idea Intézet.

A 2022. szeptember 29. és október 9. között készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a magyar társadalom 32 százaléka a háború következményeit nem az európai gazdasággal kívánja megfizettetni.

Tizenhat százalék szerint a szankciók nélkül „az orosz agresszió már rég elérte volna célját”. További 14 százalék úgy gondolja, hogy „nem szabad hagyni, hogy a háborús fegyveres konfliktus még jobban elszabaduljon, ennek pedig ára van, és azt az orosz gazdaság is jelentős mértékben megfizeti”.

A kormánypárti szavazók 80 százaléka, a Mi Hazánk híveinek közel fele kontraproduktívnak tartja az uniós szankciókat. Az ellenzék szavazóinak kétharmada viszont bízik a szankciók hatásosságában.

Az Idea Intézet közleményében felidézte, hogy a Kossuth rádió „Jó reggelt, Magyarország” című műsorának 2022. július 15-én adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök egyértelműen kijelentette: elhibázottnak tartja az Oroszországgal szemben bevezetett uniós korlátozó intézkedéseket. Arról is beszélt, hogy a szankciók nemhogy nem szabnak gátat a háborúnak, hanem hozzájárulnak annak elhúzódásához, miközben tönkreteszik az unió gazdaságát.

Később, szeptember elején „A szankciók nem működnek” címmel egy videót is közzétett a Facebook- és a YouTube-oldalán.

Az Idea Intézet ezen nyilatkozatokat kormányzati referenciapontként tekintve 2022. októberi kutatásában a szankciók megítélését vizsgálta 1800 fő megkérdezésével. „A kutatás alapján a magyar társadalom erősen megosztott a szankciók megítélésében” – olvasható az intézet közleményében.

Közel azonos arányok

A válaszadók mintegy harmada (32 százaléka) támogatja a kormányfő álláspontját, és úgy véli, hogy az orosz–ukrán háború következményeit nem az európai gazdaságnak kell megfizetnie.

Közel azonos arányban (30 százalék) vannak azok is, akik nem gondolják, hogy a szankciós politika a szándékával ellentétes hatást fejtene ki.

Minden hetedik válaszadó (14 százalék) szerint a gazdasági szankciók jelentik az egyetlen olyan hatékony eszközt, amellyel a háborús konfliktus visszaszorítható, és minden hatodik válaszadó (16 százalék) úgy látja, hogy a szankciók működnek, illetve eredményességük már a jelenben is érzékelhető.

Relatíve magas a bizonytalanok, illetve a válaszmegtagadók aránya is, a kérdezettek 34 százaléka ugyanis nem tudott vagy nem kívánt állást foglalni a szankciók kérdésében.

A kormánypártiak többsége Orbánnal ért egyet

Az Idea Intézet szerint az egyes szavazótáborokon belül kevésbé szóródnak a vélemények.

A Mi Hazánk Mozgalom szavazóbázisa ugyanakkor mutat némi bizonytalanságot és megosztottságot. Egyfelől a biztos szavazó pártválasztókat tekintve a körükben a legmagasabb a bizonytalanok vagy válaszmegtagadók aránya, másfelől megállapítható, hogy ugyan 44 százalékuk a kormánypárti választókhoz hasonlóan vélekedik a szankciós politikáról, közel negyedük viszont a pártja szankcióellenes megnyilvánulásai ellenére is támogatja a korlátozó intézkedéseket – közölte az Idea.

Az ismeretlen preferenciájúaknál magas a nem válaszolók, illetve a kérdést tekintve bizonytalanok aránya (62 százalék), ugyanakkor több mint negyedük (26 százalék) a szankciók hatékonysága mellett teszi le a voksát, és csak 9 százalékuk tekinti kétséget kizáróan hatástalannak a korlátozó intézkedéseket.

Az Idea Intézet a módszertanáról azt írta: a kutatás adatait 2022. szeptember 29. és október 9. között vették fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt.

Az intézet hozzátette: súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

(Borítókép: Alberto Pezzali / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok