Index Vakbarát Hírportál

Egy láncfűrész leplezte le a szörnyű titkot

2022. október 28., péntek 18:49

Egy Lugerben akadt meg a láncfűrész a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert közösségi oldalán arról írnak, szörnyű titkokat is rejthetnek a fák.

A történet szerint a kertészek egy korhadt vadgesztenyerönk darabolását végezték, amikor sivítva megakadt a láncfűrész. Ez akár egy ígéretes horrorfilm nyitójelenete is lehetne, de nem a Bádogember került elő az Óz, a nagy varázslóból, hanem egy pisztoly fordult ki a törzsből, amely olyan régen kerülhetett a fába, hogy a növény teste körbenőtte. Egészen pontosan egy Luger P08 (Parabellum) pisztolyról van szó.

A fegyvert Georg Luger tervezte a 19. század utolsó éveiben. A neve a latin „Si vis pacem, para bellum” (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) mondásból származik. A később 9 milliméteres űrméretűre áttervezett pisztolyt 1908-ban rendszeresítette a német hadsereg és a haditengerészet. Egészen az 1950-es évekig volt szolgálatban. 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az első világháború után dugta el valaki a gróf kertjében, vagy egy német katona a második világégésben rejtette el a fa odvába.

Amint írják, a fegyver a töltényekkel együtt a hatóságokhoz került további vizsgálatra, de bíznak abban, hogy a hatástalanítást követően visszakaphatják kerttörténeti gyűjteményük számára. Kíváncsiságból megnéztük, lehet-e Lugert vásárolni. Lehet.

(Borítókép: Nemzeti Botanikus Kert)

Rovatok