Index Vakbarát Hírportál

A német AfD reagált Orbán Viktor kijelentéseire, békülni szeretne

2022. október 28., péntek 17:58

Mariana Harder-Kühnel, a német jobboldali AfD párt helyettes szóvivője reagált Orbán Viktor kijelentésére, miszerint kénytelenek feláldozni az AfD-vel való kapcsolatokat a lehető legjobb kormányközi viszonyok oltárán.

Nemrég Orbán Viktor egy interjúban a magyar–német kormányzati viszonyokról beszélt, és elmondta, hogy kénytelenek feláldozni a jobboldali AfD-vel való kapcsolatokat a lehető legjobb kormányközi kapcsolatok oltárán, hiszen „a német demokrácia sajátossága, hogy ha lépéseket tennénk az AfD-vel kapcsolatban, az kihatással lenne a kormányközi kapcsolatokra”.

Orbán Viktor e kijelentésére most reagált az AfD: Mariana Harder-Kühnel, a párt helyettes szóvivője a Hungary Todaynek elmondta: a német kormány kevésbé tartja tiszteletben a kétoldalú magyar–német kapcsolatokat, mint a magyar kormány.

A miniszterelnök az interjúban elmondta azt is, hogy Magyarország érdeke, hogy jó kapcsolatot ápoljon a német szövetségi kormánnyal, legyen az SPD-s vagy CDU-s. Az AfD helyettes szóvivője kifejtette, hogy a CDU mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a korábbi magyar testvérpárt és az AfD közötti közeledést.

Az AfD békülne, sok a közös pont

Mariana Harder-Kühnel elmondta azt is, hogy a Fidesz hozzájuk hasonlóan elkötelezett a hagyományos családmodell mellett, fontos mindkettőjük számára a magzatok védelme és a szigorú bevándorlási politika. Harder-Kühnel nem tartja véletlennek, hogy a német Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság több kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az uniós jogok állítólagos megsértése miatt. 

Az AfD-s politikus arra kérte Orbán Viktort, kezdjen velük párbeszédet, hiszen „ők Németország egyetlen értelmes konzervatív ereje”.

(Borítókép: Mariana Harder-Kühnel. Fotó:  Sebastian Kahnert / picture alliance / Getty Images)

Rovatok