Index Vakbarát Hírportál

Mostantól nem lehet csak úgy stadiont és uszodát bezárni

2022. október 28., péntek 10:26

Amennyiben az üzemeltetők a sportlétesítmények működésének ideiglenes felfüggesztéséről is döntenek, a kormány erről tudni szeretne, sőt alapos indoklásra is szükség lesz.

A legújabb Magyar Közlönyben szerepel a kormányrendelet, amely ugyan nem mondja ki, hogy a kibontakozó energiakrízis miatt nem lehet a hazai sportlétesítményeket, stadionokat, uszodákat, tornacsarnokokat bezárni, ennek feltételeit mégis szabályozza.

Többek között azzal, hogy az üzemeltető a sportlétesítmény tervezett ideiglenes bezárásáról szóló döntést előtte legalább tíz munkanappal köteles a sportpolitikáért felelős miniszternek bejelenteni.

Illetve amennyiben az üzemeltetés felfüggesztéséről szóló döntés ennél később jutott az üzemeltető tudomására, legkésőbb a tudomásra jutást követő első munkanapon kell az ideiglenes felfüggesztést jeleznie.

A bezárásról szóló döntés mellett a sportért felelős államtitkárnak azt is meg kell indokolni, hogy az adott sportlétesítmény üzemeltetését pontosan miért függesztik fel, illetve mikortól zárnak be, és a tervek szerint mennyi időre.

Az üzemeltetőnek arról szintén informálnia kell a sporttárcát, hogy a sportlétesítmény bezárása mely sportszervezeteket érintheti hátrányosan, ahogy arról is, hogy az utóbbi hónapokban, években mennyi volt az ott rendezett sportrendezvények átlagos látogatói létszáma.

Továbbá az államtitkárság az üzemeltetési költségekről is szeretne értesülni, valamint arról is, hogy milyen sportlétesítmények állnak rendelkezésre harminc kilométeres közelségben.

Az új szabályok az alábbi típusú sportlétesítményekre érvényesek:

A tornatermek, tornacsarnokok és egyéb, sportrendezvény megtartására alkalmas ingatlanok üzemeltetőit minderre abban az esetben kötelezi a kormány, amennyiben a 2021/2022-es tanév második félévében a köznevelési vagy felsőoktatási intézményen kívüli szervezet vagy személy sporttevékenység vagy sportrendezvény céljára igénybe vette a létesítményt, de a 2022/2023-as tanév bármely időszakában a használatba adás, a használatbavétel finanszírozási okokra hivatkozással nem biztosítható.

A rendelet mától érvényes.

A stadionokban is lehet 18 foknál melegebb

Mindeközben szintén friss kormányrendelet rögzíti, hogy a kormány által szeptember közepén elrendelt általános, állami intézményekre vonatkozó 18 fokos hőmérséklet-szabályozás nem vonatkozik a hazai sportlétesítmények egy adott körére.

Pontosan kiket és milyen formában érintenek a frissen megjelent rendeletek? Mindez fékezheti például a közelmúltban elindult hazai uszodabezárási hullámot, és járhatunk-e ősszel meccsre? Vagy csak a sportolóké lesznek a tornatermek és a stadionok? Összességében veszélybe kerültek-e a lakosság, illetve az élsportolók edzési, versenyzési lehetőségei? – Egyik kérdés hozza a másikat a legújabb rendeleteket olvasva: ezeket az Index feltette a Magyar Úszó Szövetségnek, a Magyar Labdarúgó-szövetségnek és a Magyar Kézilabda Szövetségnek.

Amint választ kapunk, frissítjük már megjelent anyagainkat, vagy új cikkben közöljük a friss információkat.

(Borítókép: Adam Pretty/Getty Images)

Rovatok