Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus szovjet bombát találtak Zircen

2022. október 28., péntek 16:46

Száz kilogrammos szovjet légi bomba került elő élesített fenékgyújtó szerkezettel Zircen – közölte a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje pénteken az MTI-vel.

Gajdos Milán főhadnagy tájékoztatása szerint a bomba Zircen, a Kossuth Lajos utcában, nyílt építési területen került elő.

Elszállítása előtt a légi bombát hatástalanítják, a biztonságos kivitelezéshez a rendőrség mintegy száz méter sugarú körben lezárta az érintett területet

– mondta el a főhadnagy, majd hozzátette: a lezárás miatt ideiglenesen ki kellett üríteni egy panziót és hat környékbeli családi házat.

Az ezred katonái megkezdték a bomba élesített fenékgyújtó szerkezetének eltávolítását.

Frissítés

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje később közölte, hogy sikeresen hatástalanították a Zircen talált száz kilogrammos második világháborús szovjet légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei pénteken.

Sikeresen eltávolították az élesített fenékgyújtó szerkezetet, azt a helyszínen meg is semmisítették. A hatástalanított bombatestet elszállították, hogy később megsemmisítsék

– közölte Gajdos Milán. A rendőrség a hatástalanítás idejére elrendelt lezárást feloldotta.

Egyre több a hasonló eset

Nyáron több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre, augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt a tűzszerészeket.

Augusztusban több mint 170 esetben vonultak ki a tűzszerész katonák különböző típusú robbanóeszközökhöz, 52 bejelentés soron kívüli intézkedést igényelt. Az elhúzódó aszály miatt a folyókon és állóvizekben kialakult szokatlanul alacsony vízállás is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sok volt a bejelentés. A Dunában például 1686 óta szunnyadt egy mozsárgolyó, amelyet a tűzszerész búvárok kiképzés közben találtak meg. A Velencei-tónál szintén lőszerek kerültek elő.

Legutóbb arról írtunk, hogy egy egymázsás szovjet légi bombát találtak a Dunában, Budapest belvárosában.

Rovatok