Index Vakbarát Hírportál

Republikon Intézet: Stabil a Fidesz előnye, tovább nőtt a bizonytalanok aránya

2022. október 29., szombat 10:07

Az áprilisi választási eredményekhez képest csökkent a különbség a Fidesz és az ellenzék között, de továbbra is magabiztos a kormánypárt előnye.

Októberben 35 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Ebben a körben a DK a legerősebb ellenzéki párt, 12 százalék támogatja őket. A Mi Hazánk 7. a Momentum 6, az MSZP 4 százalékon áll.

A Jobbik 3, az LMP és az MKKP 2, a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, emeli ki a Republikon Intézet októberi közvélemény-kutatása.

Az elmúlt hónapok fényében nem meglepő módon nőtt a bizonytalanok aránya is, 

immár a teljes népességben 28 százalék.

A pártválasztók azok a válaszadók, akik megnevezték, melyik pártra szavaznának. A Republikon Intézet adatai szerint a pártválasztók körében változatlan az erősorrend a teljes népességhez képest:

A kutatóintézet megvizsgálta a biztos szavazó pártválasztókat is. Ők azok a válaszadók, akik elmennének szavazni, ha most vasárnap lennének a választások, és meg is nevezték, hogy melyik pártra szavaznának:

Továbbra is magabiztos a Fidesz előnye

A választások után immár fél évvel érezhetően csökkent a győzteshez húzás tendenciája, azonban továbbra is stabil a Fidesz támogatottsága. Az ellenzéki pártok között a DK magabiztosan vezet támogatottságban, a középmezőnyt a Mi Hazánk uralja. A Momentum és az MSZP ugorja még meg az 5 százalékos küszöböt, a Momentum támogatottsága nem sokkal marad el a Mi Hazánkétól. A Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és az MKKP alkotják a kisebb pártok csoportját, az ő támogatottságuk 5 százalék alatti.

Kismértékű erősödést mutattak az ellenzéki pártok

A választási eredményekhez képest csökkent a Fidesz és az ellenzéki blokk közötti támogatottsági szakadék, ami nem meglepő egy recesszió időszakában, bár továbbra is magabiztos a Fidesz előnye az ellenzéki összefogás pártjaihoz képest. A biztos szavazók körében 51 százalék a Fidesz támogatottsága, ami 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért 54 százalék.

A hat együttműködő ellenzéki párt összesített támogatottsága a biztos szavazók körében 38 százalék, ami 3,5 százalékponttal magasabb, mint a választáson elért listás eredményük. Így jelenleg a két blokk között 13 százalékpontos a különbség, szemben az áprilisi, közel 20 százalékpontos különbséggel. 

Ebben egyrészt a hat párt kismértékű erősödése, másrészt pedig a Mi Hazánk erősödése játszik szerepet.

A Republikon Intézet kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 19–24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok