Index Vakbarát Hírportál

Megtört egy régi trend, megint egyre többet cigizik a magyar

2022. október 30., vasárnap 17:11

2022 első felében nőtt a legális dohánypiac Magyarországon, erre pedig rég nem volt példa. A számok azt mutatják, hogy a trafikokban elköltött összeg emelkedése magasabb volt, mint a termékek inflációja, írja a Napi.hu.

Az elmúlt években az volt tapasztalható, hogy mind a hagyományos cigaretta, mind pedig a finomra vágott dohány forgalma csökken. Ez az alternatív dohánytermékek (pl. elektronikus cigaretta) megjelenésével, illetve azzal volt magyarázható, hogy a hagyományos dohánytermékek eléggé megdrágultak.

A KSH statisztikái szerint a dohányáruk forgalma 1000 milliárd forintra rúg (2021-ben 973 milliárd, idén az első fél évben 515 milliárd). Idén pedig fordulat történt, az első fél évben ugyanis 3,6, a másodikban 7,1 százalékkal emelkedett a legális dohányforgalom, ami nagy eltérés a korábbi 1-4 százalékos mínuszokkal szemben. A változásban az alternatív termékek legális forgalmának emelkedése is szerepet játszhatott.

Mi a helyzet a csempészett cigivel?

A NAV 17,6 millió szálat talált az ukrán csempészeknél idén, 2021-ben ennek a mennyiségnek a 10-szeresét foglalták le. A lefoglalások visszaesését okozhatja az is, hogy a csempészek a háború miatt nem annyira aktívak, mint korábban, de az sem zárható ki, hogy a megnövekedett személyforgalom miatt a leterhelt vámosok nem vesznek észre mindent, és így az illegális áruk egy része átcsusszan a határon.

A szabad forgalomban tapasztalható ugrás az után jelentkezett, hogy a kormány jövedékiadó-emelést jelentett be, a piac erre válaszul feltöltötte a készleteket a még alacsonyabb kulccsal adózó termékekből, írja a Napi.hu.

(Borítókép: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok