Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Oroszország a valóság, és az is marad

2022. október 30., vasárnap 13:43

A külgazdasági és külügyminiszter elmagyarázta az amerikai közönségnek, hogy Ukrajna szomszédjaként Magyarország miért sürgeti az orosz–ukrán békekötést, illetve tartja hatástalannak az unió által kivetett szankciós csomagokat.

Ha Donald Trump nyerte volna 2020 novemberében az elnökválasztást az Egyesült Államokban, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború nem tört volna ki – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban a One America News amerikai televíziócsatornának adott interjújában.

Szijjártó Péter szerint a nyugati világnak jelenleg nincsenek erős vezetői. Ám ha lennének, vagy lesznek egyszer, akik tudnak beszélni az orosz elnökkel a háború befejezéséről és a békéről, akkor az sokkal jobb helyzetet jelentene a mostanihoz képest.

Szijjártó Péter kiemelte: a fő célnak annak kell lennie, hogy elkerüljük a közvetlen konfliktust a NATO és Oroszország között, mert annak beláthatatlan következményei lennének. Éppen ezért Magyarország mindenképpen szeretné elkerülni, hogy a NATO belekeveredjen a konfliktusba.

A külügyi tárcavezető kiemelte, a NATO-tagállamok vagy fegyvereket szállítanak, vagy csapatokat képeznek ki, Magyarország azonban egyiket sem teszi. Lényegében Magyarország az egyetlen NATO-tagállam és azon kevés európai ország egyike, amely úgy döntött, nem szállít fegyvereket. Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely nem vesz részt az EU által az ukrán csapatoknak felajánlott képzési programban.

Ezért sürgeti Magyarország a békét

Szijjártó Péter az amerikai közönségnek azt is elmagyarázta, hogy mi mint Ukrajnával szomszédos ország közvetlenül és azonnal megérezzük a háború hatásait. Illetve már egymillió menekültet fogadtunk Ukrajnából, akiknek egy része továbbment, ám egy részük maradt Magyarországon. Nekik megfelelő egészségügyi ellátást, a gyerekeknek oktatási lehetőséget kell biztosítani. Eddig például 1200 magyar óvoda és iskola vett fel Ukrajnából menekült gyermekeket, diákokat.

Eközben a kontinens energiaellátása súlyos válságba került. Tavaly Magyarországon összesen 7 milliárd eurót fizettünk az energiaimportért. Idén 7 milliárd helyett 19 milliárdot kell fizetnünk, jövőre pedig 29 milliárdot jósolnak. Ami két év alatt négyszeres növekedést jelent

– világította meg a helyzetet a magyar külügyminiszter, aki elmondta, ezért is sürgeti Magyarország a mielőbbi fegyverszünetet, majd a békekötést.

A magyar külügyminiszter arra is kitért, hogy a súlyos energiaválság mindenekelőtt azokat sújtja, akik sok energiát importálnak, Magyarország pedig egy ilyen ország, mivel nincs se kőolaj, se földgáz a területén. Az energia importálása pedig egy fizikai kérdés, hiszen szükség van hozzá a forrásra, a helyszínre, a csővezetékre.

Ám ha ezek nincsenek meg, vagy az adott forrásokból az adott csővezetéken történő szállítást csökkented, akkor bajba jutsz. Ezért próbáljuk elkerülni, hogy az Európai Bizottság olyan intézkedéseket terjesszen elő, amelyekkel csökken a gáz vagy az olaj mennyisége az európai piacon, és amelyekkel nő az ár. Ezért határozottan ellenezzük az olyan elképzeléseket, mint az ársapka és a hasonló korlátozások

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Oroszország a valóság

„Minket, magyarokat például mindig támadnak és kritizálnak: miért tartjuk még mindig a kapcsolatot az oroszokkal. Most mi azért beszélünk az oroszokkal, mert Oroszország a valóság. És Oroszország valóság marad, függetlenül attól, hogy ez a háború hogyan fog végződni. Mármost, ha elvágjuk a kommunikációs vonalakat, akkor gyakorlatilag feladjuk a béke reményét” – válaszolt az Oroszországgal való magyar kapcsolatra vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter.

A tárcavezető azt is megállapította, hogy a Brüsszel által kivetett szankciók teljes kudarcot vallottak. Szijjártó Péter szerint mindez azok után következett be, hogy az unió az első szankciós csomagot bevezette, arra hivatkozva, hogy a szankciók majd térdre kényszerítik Oroszországot, és hamarosan elhozzák a háború végét. Ehhez képest majdnem kilenc hónapja tart a háború, és az európai gazdaság kényszerült térdre.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. október 20-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok