Index Vakbarát Hírportál

Hiába a drágulás, pillanatok alatt eladják a panellakásokat Budán

2022. október 31., hétfő 07:22

A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le – derül ki a Duna House elemzéséből, amely szerint például az óbudai lakótelepeken a 2020-as adatokhoz képest 37 százalékkal emelkedtek a panelotthonok átlagos négyzetméterárai, míg 2021-hez mérten 28 százalékos áremelkedéssel kell számolnia az idei évben annak, aki harmadik kerületi panelt keres.

A Duna House közleménye szerint a főváros budai kerületei közül a legtöbb panellakás a III. és a XI. kerületben található: utóbbiban a lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára az idén már majdnem a felével többe kerül, mint 2019-ben, miközben ennél az ingatlantípusnál a legnagyobb vételárat, 61,5 millió forintot egy III. kerületi, 73 négyzetméteres ingatlanért fizették 2022-ben.

A Duna House adatai alapján a fővárosi új építésű ingatlanok esetében már szinte elképzelhetetlen a millió alatti négyzetméterár,

a budai I. kerületben értékesített újépítésűek négyzetméterára pedig már a 3 millió forintot is megközelítette. Az ingatlanközvetítő által 2022-ben a budai oldalon értékesített, legmagasabb értéket képviselő új építésű ingatlan egy XI. kerületi, 69 négyzetméretes lakás volt 99 millió forintért.

Az 1,644 millió lakosú Budapest 23 kerülete közül hat található a város nyugati felén, ugyanakkor az idén a Duna House által értékesített fővárosi ingatlanoknak csak 11,5 százaléka helyezkedik el ezekben a kerületekben. A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, a hat kerületben 2022-ben zárult adásvételek alapján Budán átlagosan 967 ezer forintba kerül az otthonteremtés négyzetméterenként, és átlagosan 61 millió forintot fizettek a vásárlók egy 60 négyzetméteres ingatlanért.

Még mindig a budai oldal a legdrágább

Mint kiderült, az idén a budai oldalon a legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanért, egy 340 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, medencés luxusokosotthonért panorámával, megközelítőleg 777 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,2 millió forint négyzetméterenként.

A legnagyobb alapterületű eladott ingatlan egy 1356 négyzetméteres irodaház a Bécsi út közelében, amelyért 410 millió forintot fizetett a vásárló, ezzel ez az ingatlan lett 2022 legalacsonyabb négyzetméteráron elkelt budai ingatlana. Ugyanakkor a legkisebb alapterületű lakásért, egy 18 négyzetméteres, jó állapotú, téglaépítésű minigarzonért 827 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó.

Benedikt Károly a keresletről elmondta, a köztudatban lévő megközelítést, miszerint

az ingatlan jelentősen drágább, ha az érdeklődő a budai oldal kínálatából választ,

az adatok is alátámasztják, főként a paneleknél, hiszen az idei év harmadik negyedévében átlagosan 170 ezer forinttal többet fizettek a vásárlók négyzetméterenként ezért az ingatlantípusért Budán, mint Pesten, míg a téglaépítésűek között csak 55 ezer forint volt az árkülönbség az átlagos négyzetméterárakat vizsgálva.

Rovatok