Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin Ontario miniszterelnökével találkozott

2022. november 1., kedd 13:45

Ontario tartomány miniszterelnökével találkozott kanadai látogatásának negyedik napján a köztársasági elnök; Novák Katalin és Doug Ford többek között a kanadai magyarok helyzetéről tárgyalt.

Novák Katalin megosztotta a magyar diaszpóra torontói közösségeiben szerzett tapasztalatait, valamint beszámolt a Kárpát-medencei magyar kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok helyzetéről, amelyet a háború tovább súlyosbított.

Az MTI értesülése szerint a köztársasági elnök köszönetet mondott Ontario kormányának és törvényhozásának azért, mert a kormányzó Ontariói Progresszív Konzervatív Párt kezdeményezésére idén törvénybe iktatta, hogy minden év októberét a magyar örökség hónapjává nyilvánítja.

A magyar örökség hónapja részeként októberben számos kulturális, üzleti és tudományos programot rendeztek a magyar szervezetek Ontario-szerte, az eseménysorozat szombaton nagyszabású gálaesttel zárult, amelyen beszédet mondott Novák Katalin köztársasági elnök.

Ontario gazdaságfejlesztési miniszterével is beszélt a magyar államfő

Novák Katalin beszélgetést folytatott Ontario tartomány gazdaságfejlesztési miniszterével, Vic Fedelivel, aki arról beszélt, hogy az alacsony adók politikája jelentős gazdasági előnyökkel jár, és hosszú távon hozzájárul a tartomány gazdasági fejlődéséhez.

Novák Katalin a tartományi parlamentben tett látogatásán tiszteletét tette az 1956-os szabadságharc emléktáblájánál, amely a parlamenti ülésterem bejáratánál található.

Ontario Torontóban működő törvényhozásának 124 képviselője van, amelyből 83 képviselőt ad a tartományt kormányzó Ontariói Progresszív Konzervatív Párt. Ontario Kanada legnépesebb, 15 millió lakosú tartománya, amely a teljes kanadai GDP 40 százalékának előállításáért felel.

Rovatok