Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Előbb-utóbb ismét indokolt lehet a maszkviselés bevezetése

2022. november 1., kedd 14:43

Rusvai Miklós víruskutató szerint a koronavírus és a valószínűleg idén intenzívebb influenzajárvány elleni védekezés leghatásosabb módja az oltásokon kívül a maszkviselés, ami zárt térben és főként a tömegközlekedési eszközökön ajánlott. Fábián Dóra gyermekorvos kiemelte, hogy a gyermekek számára is kérhető influenza elleni oltás, a D-vitamin-pótlás pedig kiemelt jelentőségű ebben az időszakban.

Az NNK múlt heti közlése szerint a háziorvosokhoz a héten szállítják ki az influenza elleni oltóanyagok utolsó dózisát, amelyet a fokozottan veszélyeztetettek (például a 65 év felettiek, a várandós nők) ingyen kaphatnak meg a praxisokban. 

Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában elmondta: nem meglepő, ha a borongós, hűvösebb őszi időszakban valaki megbetegszik, a felső légúti fertőzések ugyanis ekkor jobban terjednek. Azonban a koronavírus megjelenése óta nehéz eldönteni, hogy most mi okozza a panaszokat.

Sokan nem is csinálnak már tesztet ilyenkor, pár nap otthon maradás után újra mennek közösségbe

– mondta a víruskutató, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi korlátozások miatt az elmúlt években elmaradtak a nagyobb influenzajárványok, amiből hétévente várható intenzívebb, ami 2022-ben esedékes.

Rusvai Miklós úgy látja, ennek ellenére az oltások nagy részét nem fogják kérni, nagyjából húsz százaléka használódhat fel az ingyenesen felajánlott mennyiségnek.

A szülők nagy része tudatosabbá vált, a patikákban már három hete kapható az influenza elleni vakcina, sok szülő már beadatta kisgyermekének

– részletezte Fábián Dóra gyermekorvos, aki arról is beszélt, hogy a gyerekeknél is már csak a teszttel lehet kimutatni a koronavírust, ami esetükben két-három napos enyhébb panaszokkal jár, erre antibiotikumot nem, csak tüneti kezelést kapnak. 

Ne dobjuk el a maszkot!

A védőoltások mellett a szakemberek szerint a megelőzés egyik legfontosabb módja az égészséges életmód, és a hidegebb évszakban a D-vitamin-pótlás. 

Rusvai Miklós úgy véli, előbb-utóbb indokolt lehet a tömegközlekedési eszközökön, közintézményekben a maszkviselés bevezetése, ha a felső légúti megbetegedések, a koronavírusosok és az influenzások száma indokolja, bár Európában egyelőre nincsenek erre irányuló törekvések. 

Az omikron-altípusok a vakcina által keltett immunitást ki tudják kerülni, ezért szaporodnak az ilyen típusú fertőzések. 

Fábián Dóra a gyerekek körében most terjedő kéz-láb-száj betegségről is beszélt, aminél fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre és az izolációra, mivel viszonylag sokáig képes fertőzni. 

(Borítókép: Chesnot/Getty Images)

Rovatok