Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan hulló tűzgömbök borítják be az eget

2022. november 2., szerda 15:56

November első felében különleges égi jelenséget figyelhetünk meg, a Leonidáknak és a Tauridáknak köszönhetően hullócsillagok és meteorok egyszerre világítanak az égen.

A napokban – ha nem takarják felhők az éji égboltot – láthatjuk, amint több Taurida meteor elég a földi légkörbe belépve, több közülük nagy fénnyel, tűzgömbként semmisül meg – írja az Időkép.

A jelenség csúcspontja november 5-én van, aznap éjjel a sok hullócsillag között akár öt tűzgömb is megfigyelhető. A Tauridák annyira fényesek ilyenkor, hogy a Hold fénye ellenére is láthatók szabad szemmel.

A meteorhullás idén különösen látványos lesz, mivel a Föld keresztezi a Jupiter gravitációja miatt szabályos pályán mozgó törmelékcsomó útját. A Tauridák lassabban mozognak a hullócsillagoknál, élénk zöld fényüket füstnyom is követi, megsemmisülésük robbanásszerű villanással jár.

Ezt követően november 6-tól a gyorsabb mozgású meteorok, a Leonidák érik el a Földet, amelyek az éjszaka második felében láthatók. A következő hetekben az Oronidák gyorsan átsuhanva az égen fényes tűzgömbként tűnnek fel. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok