Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István adatvédelmi eljárást kezdeményezett az Országos Kórházi Főigazgatóság ellen

2022. november 2., szerda 10:57

Az antigéngyorstesztek beszerzésének hárommilliárdos szerződése ügyében még nyáron fordult a főigazgatósághoz Ujhelyi, de különböző indokokra hivatkozva a válaszadás halasztását kérték, végül azt közölték, a feltett kérdések „nem sorolhatóak a közérdekű adatigénylés jogi kategóriájába”.

Adatvédelmi eljárást indított az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ) szemben Ujhelyi István, miután az intézmény nem indokolta meg egy hárommilliárd forint értékű Covid-teszt-beszerzés kapcsán, hogy miért az adott beszállító cég mellett döntöttek – erről az EP-képviselő beszélt online sajtótájékoztatóján.

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselője korrupciógyanút is felvetve elmondta: a sajtó az elmúlt időszakban részletesen beszámolt arról, hogy egy olyan tanácsadó céget bízott meg az Országos Kórházi Főigazgatóság antigéngyorstesztek beszerzésével, amelyet csak nem sokkal a pályázat kiírása előtt alapítottak, a tulajdonosa pedig korábban a Fidesz ferencvárosi frakcióvezetője, sőt a kormánypárt egyik korábbi alelnökének személyi titkára is volt.

Ujhelyi arra is emlékeztetett, hogy a sajtóbeszámolók szerint az illető röviddel a Covid-tesztekről szóló hárommilliárdos szerződés teljesülése után gyorsan el is adta a céget egy borsodi szegénysoron élő tizennyolc éves fiúnak.

A politikus közölte, hogy még nyár elején fordult közérdekű adatigényléssel az OKFŐ-höz, hogy megtudja: milyen szakmai, esetleg gazdasági indokok alapján választották ki az említett céget az antigéngyorstesztek beszerzésére, pontosan hány darab és milyen típusú tesztet vásároltak ezért a pénzért, illetve hogy a cég teljesítette-e a szerződésben szereplő feltételeket.

Az OKFŐ először harminc nap elteltével azt közölte: az intézmény „veszélyhelyzettel összefüggő feladatainak ellátását veszélyeztetné”, ha a törvényi határidőn belül válaszolnának, ezért élnek a kormány által hozott külön rendelet biztosította lehetőséggel, és további 45 nap haladékot kérnek. Ez a határidő is lejárt a napokban, az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig Ujhelyi elmondása szerint 

most már azt közölte az EP-képviselővel, hogy az általa feltett kérdések szerintük „nem sorolhatóak a közérdekű adatigénylés jogi kategóriájába”, ezért nem válaszolnak azokra.

Erre reagált Ujhelyi István, amikor arról számolt be, hogy szerdán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, és ennek az adatvédelmi eljárásnak az eredményétől függően teszi majd meg a további jogi lépéseket.

„Esélyt kell adjunk arra, hogy egy normális, demokratikus és következményekkel bíró országban éljünk” – nyilatkozta Ujhelyi István.

Rovatok