Index Vakbarát Hírportál

Digitalizált bankkártyával gyorsulhat a budapesti tömegközlekedés

2022. november 3., csütörtök 10:59

A Budapesti Közlekedési Központ a Mastercarddal, a Monet+-szal és a K&H-val közösen olyan technikai megoldás tesztelésébe kezd a digitalizáció területén, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a közösségi közlekedés használatát. A tesztidőszakban az ügyfelek a 100E reptéri busz vonalán érintésmentes fizetési funkcióval ellátott fizikai vagy digitalizált bankkártyával utazhatnak.

A digitális megoldás a közösségi közlekedéshez biztosít hozzáférést. Magyarországon eddig sosem alkalmazták, de a világ több pontján már jól bevált a módszer, melyet közösen tesztel a BKK, a K&H, a Mastercard és a Monet+ – derül ki a BKK szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

a tömegközlekedést használók előzetes regisztráció nélkül, bankkártyájuk, okostelefonjuk vagy okosórájuk segítségével használhatják a 100E repülőtéri járatot.

A tranzakcióval egyszerre a fizetés és az érvényesítés is megtörténik, az ügyfelek bankkártyája pedig alkalmassá válik arra, hogy később, egy esetleges ellenőrzés esetén igazolják az utazási jogosultságot.

Az utasoknak tehát nem kell majd papírjegyet vásárolniuk elővételben, illetve az sem jelenthet akadályt, ha még nem ismerkedtek meg a BudapestGo applikációval, mert elég lesz elővenniük a bankkártyájukat vagy okostelefonjukat, és azt használniuk a járművön elhelyezett készüléknél

– írja a BKK.

Ez a fajta megoldás a hagyományos bankkártyás fizetésnél gyorsabb. Az új rendszer a rendkívül rövid technikai átfutás mellett azzal is gyorsítja a vásárlást, hogy automatikusan az adott járat használatához tartozó tarifát – például a 100E járaton a repülőtéri drágább vonaljegy ellenértékét – terheli az utasok bankkártyáján.

2023 elején kezdik a tesztelést

A BKK az új módszer teszteléséhez beszerzési eljárás során választotta ki leendő partnereit. A rendszer kiépítésére és üzemeltetésére a Mastercard–Monet+ konzorciummal, míg a kártyaelfogadási szolgáltatások biztosítására a K&H-val kötött szerződést 2022. október 27-én. Az érvényesítő készülékeket a Mikroelektronika szállítja a projekthez.

A kísérleti időszak várhatóan 2023 elején indul, első lépésként a 100E reptéri busz vonalán. Kedvező tapasztalatok esetén a BKK további járatra is kiterjeszti a tesztet.

A társaság a BudapestGO után egy újabb digitális megoldással népszerűsíti a környezetbarát, papírmentes közösségi közlekedést.

Rovatok