Index Vakbarát Hírportál

Több uniós ország sem kapott a helyreállítási alapból

2022. november 3., csütörtök 11:05

Magyarországon kívül Lengyelország, Bulgária sem kapta meg még az uniós forrást, ahogy néhány nyugati tagállamhoz sem érkezett meg még a támogatás, például sem Hollandia, sem Írország, sem Svédország nem részesült még a juttatásból.

Az Európai Unió a járvány által okozott visszaesés miatt a tagállamok számára elkülönített Helyreállítási és Rezilienciaépítő Alapjából (RRF) eddig Olaszország közel 46 milliárd euróval, majd Spanyolország 31 milliárd euróval hívta le a legtöbbet – tudta meg a növekedés.hu az Európai Bizottság magyarországi képviseletétől. 

Az október 21-ei adatok szerint a tagállamok nagy részéhez már megérkezett a támogatás, Magyarországot, Lengyelországot, Bulgáriát, Hollandiát, Svédországot kivéve. Emellett a juttatást még Írország nem kapta meg, bár náluk a járvány következtében nem volt recesszió, ezért esetükben kevés összegről van szó.

A hazánknak járó vissza nem térítendő támogatás 5,8 milliárd euró, az ehhez tartozó kedvezményes hitelkeret pedig 9,7 milliárd euró. 

Az RFF bizonyos hányadát a közös európai célok megvalósítására kell fordítani, 37 százalékát a klímaváltozás megfékezésére, 20 százalékot pedig a digitális átállásra.

A juttatás másik részét az Európai Tanács által meghatározott országspecifikus ajánlások teljesítésére kell fordítania minden tagállamnak. 

Az Európai Bizottság képviselete azt közölte, hogy eddig hét ország hitelkérelmét fogadták el, ebből is Olaszország igényelt a legtöbbet: 122,6 milliárd eurót.

(Borítókép: Az Európai Parlament épülete 2020. október 6-án. Fotó: Sebastien Bozon / AFP)

Rovatok