Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: A kormány eszközként használja a brüsszeli szankciókat

2022. november 3., csütörtök 18:59

Rendkívüli epizódot készítettünk Kibeszélő című műsorunkban: a néhány napig itthon tartózkodó Ujhelyi István európai parlamenti képviselőt kérdeztük. Az MSZP-ből kilépett politikus nem adja vissza EP-képviselői mandátumát, és nem is beszélt egyetlen pártvezetővel sem. A jövőben az S&D teljes jogú tagjaként viszi tovább megkezdett ügyeit, és építi az Esély Mozgalmat, amelyről azt mondja, nem párt, hanem szociáldemokrata civil szervezet.

„Meg nem bántam, kérni nem fogom, a múlttal meg nem foglalkozom.” – Ezt mondta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Kibeszélőben az MSZP-ből való kilépéséről.

Huszonkilenc évem van benne ebben a közösségben, tulajdonképpen a második családom volt. Sokakkal beszéltem a kilépésemet követően, és a párt vezetőin kívül sok ember keresett meg, több helyszínen járok az országban, ahová egyébként helyi szocik hívtak meg beszélgetni. Az a tapasztalatom, hogy ők pontosan értették, hogy ennek miért kellett bekövetkeznie

– mondta, hozzátéve: azért a tisztújítás előtt tette meg ezt a lépést, mert nem akarta, hogy az új megválasztott testületben bárki úgy érezze, hogy „vele nem értek egyet, őt nem akarom szeretni, őt nem akarom kollégaként elfogadni”.

Egyenként mindenkivel jó és régi viszonyom van, fel is nézek sokakra, de így együtt ez az egész számomra már vállalhatatlan volt.

Az MSZP-t megújító programjáról szólva úgy fogalmazott, megfúrták azt a programot, amit elképzelt az MSZP teljes átalakításáról. 

Én azt mondtam, hogy az MSZP kívül is, belül is a működésében egy egészen komoly nagy változást kell, hogy átéljen, különben ennek a pártnak, mint politikai versenypártnak, a politikai versenyben szereplő politikai erőnek vége. Mint közösség létezhet, de mégiscsak azért szerveződik egy politikai párt, hogy a közösségen túl, a belső közösségi élményeken, az összetartozás élményén túl ereje legyen ahhoz, hogy alternatívát tudjon kínálni a regnáló hatalommal szemben

– fogalmazott, kiemelve: szerinte a vezetés nem kellően gondolta végig, hogy mi felé tart az MSZP, és hogy „félő, hogy ez már egy versenyképtelen politikai párt lesz”.

Az MSZP jelenlegi helyzetéről szólva Ujhelyi István úgy értékelt: a párt válsága régen kezdődött, és nem azok tehetnek feltétlenül róla, akik ma ülnek egy vezetői tisztségben. Ugyanakkor úgy véli:

nem szembesülni és a következtetést nem levonni, hogy a lejtmenetből valamilyen módon meg kell tudni kapaszkodni,  egyszer-kétszer-háromszor-négyszer megpróbáltunk valamit, és úgy nem sikerült megkapaszkodni, akkor valami mást kell csinálni, szűklátókörűség.

Bár korábban az MSZP felszólította a párt színeiben szerzett EP-képviselői mandátumának visszaadására és a párttal való elszámolásra, végül képviselő marad, ahogyan fogalmazott, ez a két kérdés közte és az MSZP között „lekerült a napirendről”, úgy, hogy azóta nem beszélt egyetlen pártvezetővel sem. 

Mindenki tudomásul vette, hogy én a munkámat huszonnégy tavaszáig el fogom végezni. A munkámat végzem, igyekszem erről tájékoztatni a magyar közvéleményt, igyekszem egyfajta híd lenni a magyar társadalom és az európai érdekek és értékek között

– hangsúlyozta, kiemelve: a munka és azoknak a képviselete, akik az Európai Parlamentbe küldték, tovább folytatódik, azzal a különbséggel, hogy „a körülmények megváltoztak”, és már nem MSZP-s európai parlamenti képviselőként dolgozik. 

Ujhelyi István a jövőben az Európai Szociáldemokraták frakciójával folytatja a munkát, az S&D teljes jogú tagja, és ugyanúgy betölti az első elnöki tisztséget a közlekedési turizmus bizottságában, folytatja az Európai Egészségügyi Unió programját.

Mint fogalmazott: ez azt is jelenti, hogy a DK-s négy képviselővel együtt a közös magyar delegáció része lesz, mint pártoktól független EP-képviselő.

Ujhelyi István: A kormány eszközként használja a brüsszeli szankciókat

A Kibeszélőből kiderül továbbá:

A Kibeszélő korábbi epizódjait ide kattintva nézheti vissza.

(Borítókép: Ujhelyi István. Fotó: Zöld Fanni / Index)

Rovatok