Index Vakbarát Hírportál

Lakástűzben halt meg egy ember Pécsett

2022. november 3., csütörtök 14:45

Lakástűzben meghalt egy ember csütörtök délután Pécsett – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A Feitig Imre utcai társasházi lakásban keletkező tűz olyan heves volt, hogy a 12 négyzetméteres konyha teljesen kiégett, az előszobában található tárgyak pedig megolvadtak.

Az MTI beszámolója szerint csütörtök kora délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Pécsett, a Feitig Imre utcában kigyulladt egy társasházi lakás. Egy járművel hat tűzoltó néhány perc alatt a helyszínre vonult, ahol egy korábbi tűz nyomait és egy holttestet találtak – közölte a katasztrófavédelem.

A közlemény szerint a tűz magától kialudt, a tűzoltók a még izzó részeket hűtötték vissza. A tizenkét négyzetméteres konyha teljesen kiégett, és a konyha melletti előszobában lévő tárgyak is megolvadtak. A tűz pontos keletkezési körülményeinek feltárása érdekében tűzvizsgálat indul.

Az OKF felhívta a figyelmet arra, hogy egy néhány ezer forintos füstérzékelő hangosan sípol, ha füstöt észlel, így a tüzet még a kialakulásakor meg lehet fékezni, így nem tud komolyabb károkat okozni.

Az érzékelő használatával időben ki lehet a lakásból menekülni, és hívni a tűzoltókat. Minél hamarabb érnek ki a tűzoltók, annál több értéket tudnak megmenteni.

A statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. A legoptimálisabb az lenne, ha minden szobában lenne ilyen eszköz – áll a közleményben.

Rovatok