Index Vakbarát Hírportál

Újabb minimálbér-emelés jöhet 2023-ban, ekkora lehet

2022. november 3., csütörtök 08:31

Nemrég elkezdődött a 2023-as minimálbérről szóló tárgyalássorozat a kormányzat és a munkavállalói, munkáltatói szakszervezetek közt. Az érintett szakszervezeti vezetők arról beszéltek, hogy 15-20 százalék közötti emelést szeretnének kiharcolni.

A minimálbér-emelésről szóló tárgyalások rendszerint hosszú időre, hetekre-hónapokra el szoktak nyúlni, mielőtt megegyezés születik. Legutóbb az idei év elején nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum – az előbbi bruttó 200 ezer, az utóbbi pedig bruttó 260 ezer forintra. 

A Pénzcentrum értesülése szerint most egy újabb emelésről kezdődtek tárgyalások, de a felek még csak az  álláspontok kialakításánál tartanak. Annyi már biztos, hogy most sem lesz egyszerű kompromisszumot kötni,

ugyanis mindkét fél nehéz helyzetben van a gazdasági válság miatt.

Elsősorban az infláció mértéke és a rezsiköltségek emelkedésének mértéke befolyásolhatja azt, hogy mekkora mértékben nőhetnek a minimálbérek 2023-ban. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, Mészáros Melinda azt mondta, hogy számukra 16 százalékos emelés lenne a kiindulási alap a tárgyalásnál, azzal már elégedettek lennének.

Amit nagyon szeretnénk, hogy a minimálbér legalább a reálértékét meg tudja őrizni. Az infláció drasztikus és súlyos emelkedése miatt nem nagyon van másfelé mozgástér, mint felfelé, de azt hiszem, hogy ebben a kormányzat is egyet fog velünk érteni a tárgyalások alkalmával

– fogalmazott Mészáros Melinda, hozzátéve azt is, hogy a kormánytól kikérték a különféle makrogazdasági adatokat tartalmazó statisztikákat is, mert a tárgyalási alapot a múlt év számaira szeretnék építeni.

Hasonló véleményt fogalmazott meg László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke is. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a szükséges emelés mértéke most még pénzben nem fejezhető ki, de minimum a jelenlegi, 20,1 százalékos inflációval számolni kell.

„Azt gondolom, minimum 15-20 százalékos minimálbér-emelkedésnek kell lennie 2023-ban, ha azt akarjuk, hogy az inflációt is kövesse, és a vásárlóerő is megmaradjon. Ehhez kell a munkaadóktól egy rugalmasság, aminek szerencsére nincsenek híján, viszont még sok kérdést tisztázni kell a tárgyalóasztalnál. Amit én szeretnék, hogy a dolgozóknak valóban olyan minimálbérük legyen, ami a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben segít abban, hogy megélhessenek” – mondta László Zoltán.

A munkaadók oldaláról Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke nyilatkozott, és azt mondta: szerinte ők még nehezebb helyzetben vannak most, mint a dolgozók, és egyelőre nem is akart jóslásokba bocsátkozni arról, hogy mekkora emelésre lehet számítani jövőre. 

Való igaz, hogy most kértük el a kormánytól az idei makrogazdasági adatokat és a jövő évi becsléseket, hiszen erre akarjuk alapozni azt, amit képviselni fogunk majd a bértárgyalások alkalmával. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az inflációs előrejelzésekkel nehéz helyzetbe kerülünk: ez ugyebár a 2023 év végi állapotot jósolja majd, nekünk azonban már januártól a magasabb minimálbért kell majd fizetni, tehát deficitesnek lehet nevezni a mi oldalunkról ezt a helyzetet

– fogalmazott Rolek Ferenc. 

(Borítókép: Tom Lee/Construction Photography/Avalon/Getty Images)

Rovatok