Index Vakbarát Hírportál

Teljesítmény után fizetné az orvosokat a kormány

2022. november 4., péntek 07:48

A törvénytervezet szerint a centrumkórházak vezényelhetnék ki az orvosokat. A diplomás szakdolgozóknak 55 százalékos béremelést ígér a kormányzat.

Fél tucat törvény módosítását kezdeményezi az egészségügy átalakításáról szóló csomaggal a területért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor. A végleges terveket Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán juttatta el a szakmai szervezetekhez. A kamarák vezetői a jövő hét elején véleményezhetik a dokumentumot.

A tervezet érzékeny pontjai között szerepel egyebek mellett az, hogy a centrumkórházak mint munkáltatók szabadon vezényelhetnék az orvosokat, szakdolgozókat, valamint az, hogy

a gyógyítói teljesítménytől függően akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok és az ápolók bére.

A tervezet koncentrálná az ellátásokat, ebből kifolyólag a betegeknek többet kell majd utazniuk. A megyei centrumkórházakba költöztetnék azokat a szakmákat, amelyek biztosításához sok szakemberre van szükség. Az ellátások megyei átszervezését az Országos Kórházi Főigazgató koordinálja majd.

Azt, Hogy az egyes kórházak milyen ellátásokat nyújthatnak, a belügyminiszter külön rendeletben határozza majd meg.

A tervezet nem említi hangsúlyosan a szabad orvosválasztás megszüntetését. A végleges csomagban maradtak viszont a kórházi beteglátogatásokat korlátozó passzusok, valamint az alapellátás és az orvosi ügyeletek átszervezése – számolt be róla a Népszava.

32–55 százalékos béremelést javasolnak a szakdolgozóknak

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként kapna felhatalmazást a háziorvosi körzethatárok kijelölésére, illetve a betöltetlen praxisok kezelésére. Az 1200 főnél kisebb körzeteket 2028-ig megszüntetnék. Az önkormányzatok lemondhatnának arról, hogy maguk gondoskodjanak az alapellátásról a településükön, ebben az esetben a praxiskezelő kötne szerződést az orvossal.

A javaslat – a főváros kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná az orvosi ügyelet megszervezését. A feladat ellátását 2023 júliusától az önkormányzatoktól az OMSZ venné át. 

A tervezet továbbra is számol az önkormányzati szakrendelők államosításával.

A szociális szférára bíznák a tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó infrastruktúrát. A kormányzati javaslat része az egészségügyi szakdolgozók béremelése. Az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg a diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok