Index Vakbarát Hírportál

Fürjes Balázs: A véleménynyilvánítás szabadsága nem baloldali privilégium

2022. november 5., szombat 08:56

Nyílt levelet írt a Miniszterelnökség politikai államtitkára Baranyi Krisztinának, Ferencváros polgármesterének. Fürjes Balázs szerint sérült a vélemény- és szólásszabadság, amikor a polgármester egy nyilvános televíziós műsorban nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok újságírójának, Szalai Szilárdnak a kérdéseire, csak abban az esetben, ha a két műsorvezető megismételte neki a kérdést.

Fürjes Balázs a nyílt levél elején felidézi, hogy az elmúlt években Ferencváros és Budapest érdekében többször is értelmes, megoldáskereső párbeszédet tudtak folytatni Baranyi Krisztinával, mert mindketten úgy gondolják, hogy a budapestiek érdeke az, hogy a város fejlesztéséért felelős szereplők megtalálják az együttműködés lehetőséget akkor is, ha egyébként éles politikai vitáik vannak.

Fürjes Balázs, aki a tavaszi parlamenti választásokat megelőzően Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárként dolgozott, a Baranyi Krisztinával közösen végzett munkaként emlékezett vissza arra, hogy színvonalas kortárs szabadidős és zöld park épülhet a Ferencvárosban a Nemzeti Atlétikai Központ mellett; hogy a kormány több mint 5 és fél milliárd forinttal támogatja a Mester utcai szakrendelő bővítését és felújítását, illetve, hogy 1,2 milliárd forintos kormányzati támogatással elindulhat a Soroksári út-Koppány-Földváry utcák által határolt – borzasztóan leromlott állapotú – terület rehabilitációja.

A Miniszterelnökség politikai államtitkára kiemelte: Baranyi Krisztina progresszív baloldali, míg ő nemzeti szabadelvű politikus, akikben mindig megvolt a kölcsönös nyitottság és előítélet-mentesség ahhoz, hogy a budapestiek érdekében a konkrét ügyekben együtt keressenek megoldásokat

Éppen ezért értetlenül állok azelőtt, hogy Ön egy kormánykritikus televízió, az ATV stúdiójában, ahol egyébként gyakori vendég, nem volt hajlandó válaszolni a három Önt kérdező riporter közül a Pesti Srácok újságírójának kérdésére. Sőt, a kérdező lapját hazugnak minősítette, megkérdőjelezte a riporter újságíró voltát és kérdőre vonta a televíziót, hogy az hogy engedhet be »olyan embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van«

– írja Fürjes Balázs, aki szerint Ferencváros polgármestere választott politikusként erőteljes jelzőkkel minősített több szerkesztőséget is, korlátozta egy újságíró szólásszabadságát és megkérdőjelezte az adott televízió szerkesztői szabadságát. Megsértve ezzel a tv és online lap nézőit és olvasóit is.

Polgármester asszony, tisztelettel arra kérem, hogy fontolja meg a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését! 

Egészen biztos, hogy az ATV és a Pesti Srácok közönsége soraiban mindenféle embert találunk. Idősebbet, fiatalt, jobb- és baloldalit, budapestit és vidékit, családosat és egyedül élőt, nőt, férfit, hívőt és ateistát egyaránt. Olyan ferencvárosit, aki Önre szavazna, és olyat is, aki nem. Mert mi, magyarok sokfélék vagyunk

– áll a nyílt levélben. A Miniszterelnökség államtitkára levele végén arra emlékezteti Baranyi Krisztinát, hogy „sokféle vélemény létezik, és demokráciában élve tolerálnunk kell az irányunkban kritikus, velünk vitázó véleményeket és azok megfogalmazóit is.” Fürjes Balázs szerint akkor is, ha egy-egy médium által közvetített értékrenddel, politikai nézetekkel a legkevésbé sem ért egyet.

A médiának, legyen az bármilyen beállítottságú is, alapvető feladata a tájékoztatás, a kérdezés, a különböző nézőpontok bemutatása. Ebben mi, politikusok úgy segíthetünk, hogy válaszolunk a feltett kérdésekre. Önnek természetesen joga van egyes médiumok iránt szimpátiát, mások iránt ellenérzést táplálni. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem baloldali privilégium. A szólás szabadsága a baloldalt és a jobboldalt egyaránt megilleti, a magyar embereknek pedig joguk van sokféle véleményt, álláspontot megismerni. 

Fürjes Balázs szerint a szabadságjogok, így a szólás- és véleményszabadság, a sajtó szabadságának tisztelete miatt fontos, hogy a politikusok ne utasítsák vissza, ha kritikusan kérdezik őket, akkor se, ha esetleg ellenszenvvel is viseltetnek a kérdezővel szemben. 

Az ügy előzménye, hogy Baranyi Krisztina az ATV Start Szigorlat című műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok újságírójának, Szalai Szilárdnak a kérdéseire, csak abban az esetben, ha a két műsorvezető megismételte neki a kérdést. Ferencváros első embere azt mondta: 

Én régóta hangoztatom, és megfogadtam, hogy propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak soha nem nyilatkozom, úgyhogy most sem fogom ezt tenni. Én nem tudtam, hogy ön itt lesz, és ha tudom, akkor nem jövök el. Csodálom is, hogy ez a televízió egyáltalán beenged ebbe a stúdióba ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van, folyamatosan mindenféle gátlás nélkül hazudoznak és csúsztatnak.

Az ATV műsorvezetője kijelentette: a jövőben senkit, se magukat, se a meghívottakat, se a nézőket nem hozzák ilyen helyzetbe, a meghívott politikusoknak el fogják mondani, hogy kik lesznek a kérdezők.

(Borítókép. Fürjes Balázs 2020. október 1-jén. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok