Index Vakbarát Hírportál

Füstölt egy épület Garán, egy ember meghalt

2022. november 6., vasárnap 17:25

Vasárnap kora délután érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez, miszerint a Bács-Kiskun megyei Garán füstöl egy épület, amelyben egy magatehetetlen ember is van. Az áldozat meghalt a lakástűzben.

Két járművel összesen tíz tűzoltó vonult ki a szerb határhoz közeli településre, a Kossuth Lajos utcai sorházhoz. A tűzoltók az egyik lakásban egy korábbi tűz még parázsló nyomait, valamint egy holttestet találtak. 

A tűzeset áldozata nagy valószínűséggel füstmérgezést kapott.

A lakás egyik, 24 négyzetméteres szobájában korábban egy ágy mellett ágyneműk és ruhák égtek el. A még izzó részeket eloltották a hatóságok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint nem zárható ki, hogy a tüzet ágyban való dohányzás okozta, azonban a körülményeket csak a részletes tűzvizsgálati eljárás tisztázhatja majd.

A füstérzékelő számos tragédiát megakadályozhat

A lakástüzek többségénél nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető, ha füstérzékelő található a lakásokban. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti szakaszában, amikor még könnyen meg lehet fékezni, vagy a tűzoltókat hívni – derül ki a közleményből.

A statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Az optimális az lenne, ha minden szobában lenne ilyen eszköz.

Csütörtökön ugyancsak lakástűzben halt meg egy ember Pécsen. A Feitig Imre utcai társasházi lakásban keletkező tűz olyan heves volt, hogy a 12 négyzetméteres konyha teljesen kiégett, az előszobában található tárgyak pedig megolvadtak. Egy járművel hat tűzoltó néhány perc alatt a helyszínre érkezett, ahol egy korábbi tűz nyomait és egy holttestet találtak.

Rovatok