Index Vakbarát Hírportál

A Miskolci Vízmű is az állam tulajdonába kerülhet

2022. november 6., vasárnap 10:41

Miskolc augusztusban döntött úgy, hogy az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatást átruházza az államra az integrációs programban, ami a veszteségesen működő önkormányzati fenntartású víziközmű-táraságok számára jött létre, viszont végleges elhatározás a határidő elmúltával sem született.

A Miskolc ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. 2020-ban és 2021-ben összesen 853 millió 572 ezer forint veszteséget halmozott fel. A cég 2022-ben várható gazdálkodási eredménye további 1 milliárd 545 millió 264 ezer forinttal növelheti a halmozott veszteséget, tehát 2020. és 2022 között 2,3 milliárd forint az összveszteség.

A cég szerint a tendencia visszafordíthatatlan „a külső gazdálkodási körülmények romlása miatt”. A veszteség pótlását sem a miskolci önkormányzat, sem a Mivíz Kft. közvetlen tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. nem képes felvállalni. Ezért született tehát a közgyűlési határozat arról, hogy Miskolc tárgyaljon a víziközmű-szolgáltatás biztosításáról és az önkormányzat adja át az ellátási kötelezettséget az állam által megbízott Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. Az állam ajánlatáról itt írtunk részletesen.

A biztonságos ivóvízellátás a tét

Az integrációs program szabályai szerint szeptember 20-áig dönthetett a közgyűlés véglegesen az átadásról, viszont ez a BOON szerint elmaradt. Veres Pál miskolci polgármester szeptember 15-én a Facebookon azt írta, „megtörtént az első körös tárgyalás, de további egyeztetésre van szükség”. 

A miskolci önkormányzatnak nem maradt más lehetősége, mint megvizsgálni az átadás feltételeit

– írta a polgármester.

Bár a részletes feltételek még nem ismertek, a várost irányító Velünk a Város frakció jobbikos és DK-s képviselői kijelentették, ellenzik a víziközmű-szolgáltatási kötelezettség és a vagyon átruházását az államra. 

A miskolci önkormányzat szerint a tárgyalások úgy állnak, hogy még folyamatos az egyeztetés a Nemzeti Vízművekkel. „Miskolc megküldte a javaslatokat, ezek mentén kívánja a város folytatni a tárgyalásokat” – közölték. A közgyűlés döntése továbbra is sürgős, hiszen nagyon a Mivíz Kft veszteségei, ami nyomán tőkeveszteség is keletkezett, de a biztonságos ivóvízellátás miatt feltétlenül pótolandó.

Mint arról beszámoltunk, Nagykanizsa, Budapest, és Szombathely sem adja át a víziközmű-vagyont az államnak.

Rovatok