Index Vakbarát Hírportál

Pécs végleg búcsút vesz a villamostól

2022. november 6., vasárnap 08:09

Hamarosan örökre eltűnik Pécs egyik emblematikus jelképe, a villamos. A járművet még ebben a hónapban elszállítják a városból.

A villamost új helyszínre kellett volna szállítani, a tulajdonossal azonban több tárgyalás után sem sikerült megegyezni, ezért a járművet el kell szállítani. A villamost eddig önkéntes alapon üzemeltette egy, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület. 

Már szervezzük a villamos visszaszállítását Budapestre. Mennie kell

– közölte Roflics Gergő, a szervezet alelnöke a Pécs Aktuállal. Hozzátette, hogy a Ferencesek utcájában állomásozó villamos évek óta egyre nehezebb volt megtartani. Két nagy probléma is volt a villamossal: egyrészt nem tudtak minden előírásnak megfelelni az örökségvédelmi területen. Ennek érdekében már 2020-ban szerveztek egy gyűjtést, hogy biztonságba lehessen helyezni a jármű alatt futó E-ON kábeleket.

Ezt az összeget sikerült is előteremteni, ezután azonban újabb közműkiváltást kértek az egyesülettől, akik ezt az újabb, milliós tételt már nem tudták volna kifizetni. Ezért kellett volna a villamosnak új helyre költöznie.

A másik probléma pedig az volt, hogy bár találtak is új helyet a villamosnak, a költözéshez nem sikerült megszerezni a tulajdonos engedélyét. A jármű a Magyar Villamos Vasút Történeti Egyesület tulajdonában van.

Részükről egyfajta hosszú távú lemondás kellett volna ahhoz, hogy maradhasson a jármű. Emellett pedig sokan kifogásolták azt is, hogy egy budapesti, 100 éves kocsinak nem Pécsett van a helye

– magyarázta Roflics Gergő, hozzátéve, hogy valahol megérti ezt az indokot. A helyiek egy utolsó búcsúhétvége alkalmával köszönhetnek majd el a villamostól.

Rovatok