Index Vakbarát Hírportál

Idős anyja szállította a drogot, vádat emeltek az óbudai bűnbanda ellen

2022. november 7., hétfő 13:21

Nem jogerősen 12–22 év közötti fegyházbüntetéseket szabott ki egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet négy tagjára a Fővárosi Törvényszék, az elítéltek egyike egy 73 éves nő – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a bűnszervezet tagjaitól a rendőrök 2019 januárjában 200 millió forint értékű drogot – 5 kilogramm kokaint és 50 ezer amfetamintablettát – foglaltak le egy óbudai ingatlanban és az ahhoz tartozó mélygarázsban.

A vádirat szerint a bűnszervezet vezetője egy 49 éves férfi volt, aki társaival 2018 novemberétől kokaint és szintetikus drogokat szállított Hollandiából Magyarországra. A férfi rendelte meg az árut külföldi bűntársi kapcsolatain keresztül. A kábítószer szállítását elsősorban a férfi 73 éves anyja végezte, két további bűntársuk a drog beszerzésében, tárolásában és belföldi értékesítésében vett részt.

A szállítmány behozatalára a vádlottak Magyarországon autót béreltek, azzal általában az anya és fia Hollandiába utazott, egy további társuk vagy adott esetben mindkét társuk pedig repülővel utazott utánuk. A drogot a bérelt autó üregeiben rejtették el, a járművet a nő vezette vissza Magyarországra, társai repülővel tértek haza.

A kábítószerrel megrakott gépkocsival a nő egyenesen a bűnszervezet egyik tagjának III. kerületi lakáshoz ment. A kábítószert a vádlottak az ingatlan mélygarázsában rakodták ki, majd a drogot ebben az óbudai lakásban raktározták, és onnan értékesítették.

A legutolsó szállítmánnyal a nő 2019. január 12-én este érkezett Magyarországra. A vádlottakat a lakás mélygarázsában fogták el a drogok kirakodása közben. A nyomozók a gépkocsiból és a lakásból mintegy 5 kilogramm kokaint és több mint 50 ezer darab – csaknem 23 kilogramm – amfetamintablettát foglaltak le.

A Fővárosi Törvényszék a bűnszervezet vezetőjével szemben 22 év, a 73 éves nővel szemben 20 év, további két társukkal szemben pedig 16, illetve 12 év fegyházbüntetést szabott ki. A bűnszervezet vezetője és anyja korábban már volt büntetve kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, ezért ők különös visszaesőnek minősülnek.

Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség a bűnszervezet vezetőjével szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabásáért fellebbezett. A vádlottak letartóztatásban vannak – olvasható a közleményben.

Rovatok