Index Vakbarát Hírportál

Marad a borongós idő, de az első hóra még várni kell

2022. november 7., hétfő 16:50

Hétfőn néhol estig kitarthat a borongós idő, emellett eső, szitálás is előfordulhat. Aki azon gondolkodik, hogy vajon mikor érkezik az első hó: az évszakhoz képest enyhe idő várható a következő napokban, az első nagyobb lehűlés és havazás várat magára.

Hétfő délután nyugat, északnyugat felől csökken a felhőzet, de északkeleten, keleten, délkeleten estig kitarthat a borongós idő, és továbbra is előfordulhat kisebb eső, szitálás. Nem lesz jelentős a légmozgás.

A következő napokban nagyon úgy fest, hogy egyelőre nem jön télies fordulat. A következő hét-tíz napban marad az évszakhoz képest kissé enyhébb, igazi novemberi időjárás. Csupán csütörtökön érkezik egy gyengébb hidegfront némi csapadékkal, feltámadó széllel, de havat ez a front sem hoz. Az Időkép szerint jelentősebb lehűlés a következő napokban nem várható.

Magyarországon egyelőre még zárva tartanak a sípályák és a kültéri korcsolyapályák. A síszezon a szomszédos országokban lassan elkezdődik, több magasabban fekvő pálya megkezdte működését.

Tavaly november 26-án érkezett az első hó

Legtöbbször novemberben érkezik meg az első havazás Magyarország területére. Különösen a kilencvenes években fordult elő több alkalommal, hogy lehullott az első hó, így például 1995. november 6-án egy középpontjával tőlünk délkeletre elvonuló mediterrán ciklon hozott sokfelé havazást, hófúvást. 1999-ben pedig november 17-re virradóan fehéredett ki elsőként a táj az alföldi tájakon, majd november 19-én egy mediterrán ciklon hozott országos havazást.

Tavaly november 26-án adtunk hírt arról, hogy megérkezett a havazás a nyugati határ térségébe, többek között Sopronba.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok