Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: Az Európai Unióból való kilépés reális veszély

2022. november 7., hétfő 12:53

Az európai parlamenti képviselő szerint a következő fél év fogja eldönteni, hogy Magyarország kilép-e az EU-ból, vagy sem. Mindenesetre úgy gondolja, hogy Orbán Viktornak semmi sem lesz drága ahhoz, hogy az ország uniós tagsága helyett a saját hatalmát betonozza be.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő többek között arról is beszélt az mfor.hu-nak adott interjúban, hogy szerinte még novemberben meglesz a partnerségi megállapodás a hétéves költségvetésről, de pénz csak akkor jön, ha a kormány a vállalásait tényleg betartja.

Ujhelyi szerint az Európai Unió is a megállapodásra törekszik, de ebbe beépítik majd a háromhavi kötelező monitoringot, hogy folyamatosan ellenőrizni tudják a kormányt, betartják-e a szabályokat. Amennyiben nem, akkor elzárják a pénzcsapot.

Arról is beszélt, hogy „a magyar politikai rendszer egy rezsim, ami Orbán Viktort ismerve nem fog változni, inkább egy »kard ki kard« lesz, és megint jönnek a pesti utcákon az uniós bombás plakátok”. 

Éppen ezért optimista a megállapodás és pesszimista a változásokat illetően.

Az európai parlamenti képviselő úgy véli, a következő fél év nagy kérdése, hogy Magyarország kilép-e az EU-ból. Amint arra felhívta a figyelmet, politikai logika mentén érdemes gondolkodni, és nem a gazdasági-társadalmi racionalitás mentén.

Ez a rezsim pontosan tudja magáról, hogy örökké regnál vagy nagyon sokaknak kell szembenéznie a társadalom és a bíróság ítéletével

– vélekedett Ujhelyi, aki szerint a miniszterelnöknek semmi nem lesz drága ahhoz, hogy Magyarország uniós tagsága helyett saját hatalmát betonozza be.

Nemrégiben a Kibeszélő című műsorunk vendége volt Ujhelyi István, akivel arról is beszélgettünk, hogy nem adja vissza EP-képviselői mandátumát, és nem is beszélt egyetlen pártvezetővel sem. A jövőben az S&D teljes jogú tagjaként viszi tovább megkezdett ügyeit, és építi az Esély Mozgalmat, amelyről azt mondta, nem párt, hanem szociáldemokrata civil szervezet.

(Borítókép: Ujhelyi István. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok