Index Vakbarát Hírportál

Meddig romlik még a zsámbéki romtemplom?

2022. november 7., hétfő 14:30

Év végén jöhet a pályázati kiírás, elkészült az előkészítő dokumentáció.

Tavaly írtak ki közbeszerzést a zsámbéki Öregtemplom építéstörténeti tudományos és műszaki előkészítő dokumentációja elkészítésére, a pályázat eredménye idén áprilisban vált nyilvánossá. E szerint a nyertes ajánlattevő a Tripartitum Építész Műhely lett, az előkészítő munka eredményei pedig hamarosan nyilvánosságra kerülnek – írja az Építészfórum.

Jelenleg a tervpályázat előkészítése zajlik. Az elfogadásról képviselő-testületi döntés november végén születhet, így leghamarabb az önkormányzat decemberben hirdetheti meg a tervpályázatot

– közölte az újsággal Marthi Zsuzsa, Zsámbék főépítésze.

Turisztikai, egyházi és kulturális szempontok

A projekt víziójának meghatározásában a városvezetés együttműködött a Premontrei Rend helyi képviselőivel és a Magyar Kastélyprogram Kft. több jelentős műemléki és turisztikai projektet levezénylő szakembereivel, hogy az építészeti és művészettörténeti szempontok érvényesítésén túl összehangolják a turisztikai, kulturális és egyházi fejlesztési célokat. 

Az építészeti program megfogalmazásához a projektvezetők olyan építészekkel konzultáltak, akik korábban már jelentős műemlék-rekonstrukciós projektek tervezési feladatait látták el, és áttekintették a szakterület jelentős hazai és külföldi példáit, elemezve az azok megvalósulása utáni tapasztalatokat.

Utolsó óráiban a romtemplom

Abban egyetértés mutatkozott, hogy a jelenlegi állapot utolsó órás, és ezt az elkészült műszaki dokumentáció is egyértelműsíti.

Mindemellett a romállapot önfenntarthatósága kérdéses, ezért a romegyüttes rekonstrukciója mellett annak komplex fejlesztésében is gondolkodnak.

Így világi és egyházi célra egyaránt hasznosítani kívánják a tervezett épületegyüttest az oda telepítendő funkciók szinergikus hatásait is kihasználva, összhangban a helyszín, a város és a Zsámbéki-medence mint turisztikai desztináció adottságaival. 

Középkori mementó

Cél a templom szakrális funkcióinak visszaállítása mellett a történelmi múltat élményszerűen bemutató épület- és környezetmegújítási program megvalósítása, amelynek részeként létrejönne egy multifunkcionális konferenciatermet is magában foglaló látogatóközpont, valamint a premontrei rend férfi ágának visszaköltöztetése érdekében kialakítandó új rendház is.

A templom- és kolostorrom a magyar államiság kialakulásának fontos időszaka óta áll Zsámbékon mementóként, így a legfontosabb feladat a jelen kor megújítói számára a középkori helyszín atmoszférájára, építészeti minőségére és szakralitására méltó építészeti reflexió megadása.

(Borítókép: A zsámbéki romtemplom. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI)

Rovatok