Index Vakbarát Hírportál

Több budapesti iskola egyhetes munkabeszüntetést hirdetett

2022. november 8., kedd 12:51

Bár a következő központi sztrájknap november 18-ra, péntekre lett meghirdetve, egy budapesti gimnázium és egy általános iskola már jövő hét hétfőtől sztrájkba kezd. A két intézmény egy közös nyilatkozatban a követeléseit is ismertette.

A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, valamint a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára november 14–18. között személyenként változó időtartamú, de összességében egyhetes munkabeszüntetésbe kezd – tudatta Facebook-oldalán a Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa, Berta Beáta.

Közös nyilatkozatukban arra is kitértek, hogy a tiltakozással milyen változásokat szeretnének elérni a jövőben, követeléseik a következők:

„Úgy gondoljuk, kötelességünk szót emelni a fenti problémák megoldása érdekében, mert nem szeretnénk és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok-diákok-szülők) véleményét nem hallgatják meg. Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!” – írta a gimnázium tanára.

Mint ismert, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai is hetek óta tiltakoznak, sok más intézményhez hasonlóan ugyanis az itt tanító pedagógusok is fenyegető levelet kaptak a tankerülettől azt követően, hogy polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

A pedagógusok október 7-én a huszonnégy, névre szóló levélért személyesen mentek el a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz, ahova viszont nem egyedül érkeztek, az akcióhoz szülők és diákok is csatlakoztak, korábbi riportunkat ide kattintva érheti el.

Tovább tárgyalnak a pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfő délután újra egy asztalhoz ültek a pedagógus-szakszervezetek képviselői és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. A Belügyminisztériumban tartott mintegy két és fél órás egyeztetésről vegyes érzelmekkel távoztak az érdekvédők. Annak nem örülnek, hogy az azonnali segítségre esély sincs, ahogy annak sem, hogy januártól – a legjobb esetben is – csak 20 százalékos béremelés várható. 

A kormány hosszabb távú terveit ugyanakkor pozitívan értékelték, eszerint a tanári fizetések ugyanis már 2025-re elérnék a diplomás átlagbér 80 százalékát. 

A hétfői egyeztetésen tett ígéret szerint a felzárkóztatás az alábbi ütemben történne:

Az érdekvédők az egyeztetés végén csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a béremelésen kívül az egyéb követeléseikre egyelőre nem tett javaslatot Maruzsa Zoltán, ezért is érzik úgy, hogy folytatni kell a tiltakozási akciókat. Ehhez álláspontjuk szerint épp jó időpontban vannak, úgy vélik ugyanis, hogy „a kormány kezd meghajlani”.

November 18-án ismét központi sztrájk lesz, november 22-ére demokráciaórákat szerveznek, míg november 26-ra ismét nagyszabású tüntetéssel készülnek, melynek keretein belül „nemzeti konzultációt” tartanak az oktatás ügyéről. A következő egyeztetés pedig várhatóan november végén, december elején lehet.

Ha fenyegetéssel reagál a tankerület...

A Tanárok a Tanárokért csoport is támogatja a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola egyhetes sztrájkra vonatkozó kezdeményezését – derült ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükből.

Amennyiben őket aránytalan mértékű retorzió éri, úgy több százan kezdünk az övékhez hasonló, de határozatlan idejű munkabeszüntetésbe országszerte

– tájékoztatott a közelmúltban alakult csoport, amely egyúttal felhívta Rábel Krisztina külső-pesti és más tankerületi vezetők figyelmét arra, hogy az általuk foglalkoztatott pedagógusok tiltakozása figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, „munkabeszüntetésük nem hanyagság”, hanem olyan, évek óta „megoldatlan problémák nyomatékos jelzése”, amelyek orvoslása közös, össztársadalmi érdek.

Közleményük végén kiemelték: bíznak abban, hogy az egyhetes sztrájkba kezdő pedagógusok akcióját a tankerület nem munkaügyi-fegyelmi kérdésként fogja kezelni.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok