Index Vakbarát Hírportál

Itt a kormány következő lépése az uniós pénzek megszerzése érdekében

2022. november 8., kedd 20:16

Az Országgyűlés keddi ülésén lefolytatták az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításának vitáját, ezt követően meg is szavazták.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztés „Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról” címet viseli.

A módosítás gyorsítja a közérdekű adat megismerésére irányuló pereket, továbbá létrehozza a bárki számára elérhető, nyilvános központi információs közadat-nyilvántartást, amely tartalmazni fogja a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait.

Az általános indoklásban úgy fogalmaznak, hogy a módosítás

a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható perek (az igény elutasítása vagy a teljesítésre nyitva álló, vagy az adatkezelő által az Infotv. 29. § (2) bekezdése szerint meghosszabbított határidő eredménytelen eltelte, valamint az adatigénylés teljesítéséért megállapított költségtérítés összegének felülvizsgálata) lefolytatásának gyorsításához, illetve az e perek hatékonyságának növeléséhez szükséges módosításokat tartalmazza.

A létrejövő Központi Információs Közadat-nyilvántartás működéséről részletezték, hogy tartalmazni fogja

a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait.

Tizenhét vállalás

Az Európai Bizottság szeptember 18-i dátummal ellátott dokumentumában tizenhét magyar korrekciós intézkedést soroltak fel:

Ezek közül többet – például az egyik legjelentősebb vállalást, az Integritás Hatóság létrehozását – már elfogadta az Országgyűlés.

Navracsics Tibor az InfoRádiónak adott október végi interjújában arról beszélt, biztos benne, hogy utókövetés és szúrópróbaszerű ellenőrzések jönnek. Hozzátette: a törekvések azt mutatják, hogy a tizenheten túl újabb vállalásokat is kérhet az Európai Bizottság. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter elárulta: a helyreállítási alappal összefüggésben az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő aggályok képében egy újabb terület már elő is került.

Ezzel összhangban a Politico kedden arról számolt be a birtokukba jutott dokumentumok alapján, hogy a kormány alapos bírósági reformot vállalt az Európai Bizottság kérésére azért, hogy hozzájussanak a helyreállítási alap forrásaihoz.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok