Index Vakbarát Hírportál

Heteken belül eldől az uniós források sorsa

2022. november 9., szerda 13:22

A kormány 17 vállalásán túl az Európai Bizottság újabb elvárásokat támasztott Magyarország felé, de a kormány ezeknek csak akkor tesz eleget, ha az a korábbi vállalásokkal és az ország érdekeivel nem ellentétes – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón, ahol azt is elárulta, hogy várhatóan mikor juthatunk hozzá az uniós forrásokhoz.

Szerda délelőtt Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az árstopos termékek bővítésén és a rezsiárak rögzítésén túl a még hiányzó uniós forrásokról is részletes tájékoztatást adott.

Ahogy arról korábban több ízben is írtunk, az Európai Bizottság körülbelül 3000 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó uniós forrás felfüggesztését javasolja, de a magyar kormánynak december 19-ig van ideje teljesíteni a vállalásait. Mint ismert, az első határidő november 19. volt, de hazánk haladékot kapott. A 17 korrekciós intézkedést ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón azt mondta: sokat tettek azért, hogy hozzájussunk a forrásokhoz, a tizenhét vállalás ellenére is azt tapasztalták, hogy az EU a tárgyalások során újabb igényeket támasztott, ám ezek közül csak azt tudják teljesíteni, ami nem ellentétes a korábbi vállalásokkal, és alapvetően nem ellentétes az ország érdekeivel.

Ahogy arról szintén írtunk, a megegyezés érdekében a magyar kormány azt is megígérte az Európai Bizottságnak, hogy alapos reformot hajt végre a magyar bírósági rendszerben.

A politikus ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország azon országok közé tartozik, amelyekben „az igazságszolgáltatás független”, ami szervezeti különállást és alkotmányos garanciákat is jelent.

Megjegyezte, hogy mindezek ellenére a különböző hatásköri kérdéseknek a pontosítása vagy változtatása lehetséges, de a bizottság aggályait egyébként alaptalannak tartják.

Gulyás Gergely szerint azonban a hatáskörmegoszlás módosításával az utolsó feltétel is teljesül azok közül, ami a helyreállítási alappal kapcsolatos megállapodás létrejöttét eddig gátolta.

Konkrét változásként említette az Országos Bírói Tanács jogköreinek megerősítését, majd kijelentette, hogy annak az Országos Bírói Hivatalhoz fűződő viszonya „a kormányt csak abból a szempontból érdekli, hogy jól működő, hatékony igazságszolgáltatás legyen”.

A miniszter nyomatékosította, hogy olyan szándék a polgári kormány részéről soha nem volt, hogy „bírósági ítéleteket befolyásoljon, a bírák függetlenek, az alkotmányos garanciák biztosítottak”.

A Kormányinfón az Index több kérdést is feltett, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban november 22-én, EU-csúcson születhet-e döntés a helyreállítási alap forrásairól, sajtóhírek szerint ez ugyanis egy lehetséges forgatókönyv. Gulyás Gergely kérdésünkre úgy felelt, hogy a következő néhány hétben ez el fog dőlni, december 6-ig pedig még több különböző döntés lesz az uniós forrásokkal kapcsolatban.

A Kormányinfóról készült összefoglalónkat ide kattintva érheti el. 

(Borítókép: Olivier Hoslet / MTI / EPA)

Rovatok